To je to što me zanima!

Komadić kože uzgojene u laboratoriju stoji 118 kuna

Koža se u prosjeku uzgaja oko mjesec dana, a u tom vremenu može se dobiti i do jedan kvadratni metar kože. Ona se čuva šest mjeseci zamrznuta
Vidi originalni članak

Laborantice iza velikog stakla od glave do pete omotane u sterilna odijela s maskama na licu i rukavicama na rukama novitet su u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju. Novitet je i ono što rade, a to je uzgoj kože od stanica uzetih iz uzorka kože pacijenata s opeklinama i sličnim ozljedama. Laboratorij je formalno prije nekoliko dana od ministra zdravstva dobio suglasnost za rad, a do sada su u njemu uzgojili kožu za dva pacijenta iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj. Kako je pojasnila voditeljica laboratorija inž. Mirna Tominac Trcin, najprije se sa zdravog dijela opečenog pacijenta uzima uzorak kože površine oko dva puta dva centimetra. Koža se transportira u posebnoj kutiji s antbioticima, a potom se u laboratoriju koji je potpuno aseptičan i sterilan tretira enzimima (tvarima koje su neophodne u procesima u organizmu).
Enzimi razgrađuju tkivo kože na pojedinačne stanice, a te se stanice uzgajaju u tekućini koja je slična ljudskoj krvi. Tekućina sadrži hormone, vitamine, šećere i druge tvari koje omogućavaju umnažanje stanica kože.

KOŽA SE U DUŠIKU MOŽE ČUVATI DO 3 GODINE
Koža se u prosjeku uzgaja oko mjesec dana, a u tom vremenu može se dobiti i do jedan kvadratni metar kože. Ona se čuva šest mjeseci zamrznuta na -80 Celzijevih stupnjeva, a u parama tekućeg dušika može biti pohranjena do tri godine. Bitno je i da pacijent bude u stanju primiti novu kožu jer se nju ne može transplantirati na inficirane rane. Cijena uzgoja kože je od minimalno devet eura (66 kuna) po kvadratnom centimetru pa sve do 16 eura (118 kuna), ovisno o metodi uzgoja.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • kk666 26.05.2008.

    zar se to naplaćuje unesrećenima? Nije dosta da su doživjeli to što jesu nego ih oderimo još više? Nadam se stvarno da to ne naplaćujete

Komentiraj...
Vidi sve komentare