To je to što me zanima!

Konačna 'presuda': Samsung Appleu mora platiti milijardu $

Ova presuda mogla bi Samsung, ali i druge proizvođače mobitela prisiliti na veliki redizajn svojih uređaja, jer ako to ne učine prijete im značajne financijske kazne
Vidi originalni članak

Samsung, južnokorejski tehnološki div, mora Appleu, američkoj informatičkoj tvrtki,  platiti 1,05 milijardi dolara odštete jer je kopirala ključne karakteristike njihovog iPhonea i iPada. Tako je presudila porota američkog federalnog suda u San Joseu nakon svega tri dana vijećanja, javlja New York Times.

Iako je ponajviše riječ o samim softverskim rješenjima, sud je presudio da je Samsung kopirao i sami dizajn od Appleova iPhonea i implementirao ga u svoj Galaxy.

Iako milijarda dolara za Samsung, jednu od najvećih elektroničkih kompanija na svijetu, i nije prevelik financijski udarac, presuda će ipak imati mnogo veći utjecaj. Ona bi, naime, mogla Samsung, ali i druge proizvođače smartphone uređaja, prisiliti da redizajniraju svoje uređaje kako bi bili manje nalik na one Apppleove, jer ako to ne učine riskiraju nove pravne ali i financijske udarce.

Samsung je najavio kako će se žaliti na presudu.

Apple i Samsung, dvije tvrtke koje prodaju više od polovice smartphonea  i tablet računala na svijetu, proteklih su se godinu dana sudski sporili u nekoliko zemalja oko patenata i dizajna njihovih proizvoda.

Tako je ranije u petak sud u Seulu presudio da su obje strane odgovorne za kršenje patentnih prava, te je naložio Samsungu da zaustavi prodaju deset proizvoda, uključujući i mobitela Galaxy S II, dok je američkoj tvrtki zabranio prodaju četiri proizvoda u Južnoj Koreji, među kojima i iPhonea 4. 

Ipak, presuda iz SAD-a ipak je najvažnija i najutjecajnija s obzirom da je riječ o tehnološki najvećem i najutjecajnijem tržištu.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • BlackRaven 28.08.2012.

    Ok:dobro, očekivano od američkog suda...A sad, Samsung jednostavno treba prestati isporučivati ključne komponente Apple-u - i to je onda kraj priče za njih. Šteta što nisu naveli točne detalje tužbe , baš da vidimo jel se pre.ravaju bez veze oko OBLIKA ili BOJE procesora možda? Karikiram , ali to je stupidno...Tehnološke tužbe...Šta je sljedeće - još će tvrditi da su oni izumili struju i tranzistore možda? Američki sud je u stvari postavio opasan presedan...

  • Lulululu 27.08.2012.

    pa normalno idioti dok nije dosao iphone app store i te pizdarije iz applea nije bilo niceg takvog slicno na trzistu a cim je izasao iphone svi mobiteli su postali takav djir... trea samsung taj zatvorit ili nek rade nove mobitele ..jbg znam da je tesko nes izmislit a da je dobro i da nije made in china ....

  • MysteryBlu 27.08.2012.

    ma vi ste svi tu neuki ljudi...Apple je napravio Multitouch ekran (koji je na svim boljim pametnim telefonima današnjice) i računalni miš kad smo već kod toga...jedino što možete, trebate i smijete pokazati Apple-u je zahvalnost

Komentiraj...
Vidi sve komentare