To je to što me zanima!

Konjukcija: Jupiter, Venera i Mjesec sjaje jedan do drugog

Venera je poznata kao 'zvijezda danica', uz nju i Jupiter koji izgleda manji i ako je 11 puta veći, odlično se uklopio mlad Mjesec što je činilo lijep prirodni fenomen
Vidi originalni članak

Na nebu iznad našeg dijela Europe u ponedjeljak navečer mogla se promatrati neobična pojava: Planeti Venera i Jupiter već nekoliko dana prividno su se približili jedno drugome, a u 19:30 im se "pridružio" i zemljin satelit Mjesec. Kako je Venera u narodu poznata kao 'zvijezda danica', uz nju i sjajni Jupiter koji izgleda manji i ako je 11 puta veći od Venere, odlično se uklopio mlad Mjesec što je uz vedro nebo činilo lijep prirodni fenomen. 

U Sarajevu je astronomsko društvo "Orion" organiziralo gledanje "plesa" planeta i zemljina satelita, a prisutni su mogli vidjeti Veneru koja kad se približi izgleda poput mladog Mjeseca, te Jupiter sa njegovim satelitima. Mnogo pažnje privukao je i teleskop putem kojeg su prisutni mogli gledati mjesečevu površinu "išaranu" kraterima. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • duje912 27.03.2012.

    ta dva planeta se vide već mjesec dana - dok su bili sasvim blizu, I Mars se prije cca 20 dana lijepo vidio, mjesec zbog sjaja samo kvari sjaj tih planeta, šteta što je Merkur sa druge strane Sunca...jer bi to bio pravi prizor!!

  • LeeClerc 27.03.2012.

    napokon nekaj,a da nije sisa ili bradavica

  • chimpa29 27.03.2012.

    Mislim napišete u ponedjeljak navečer moglo se promatrati umjesto da ste nam javili u nedjelju da promatramo... Zanima me jel se još vide na nebu ti planeti??

Komentiraj...
Vidi sve komentare