To je to što me zanima!

Kreativni direktor Mazde kaže: 'Mi smo poput Petera Gabriela'

Ali više ‘Sledgehammer’ nego ‘Solsbury Hill’, kaže Kevin Rice, ističući prednosti japanskog proizvođača na konferenciji o automobilskom dizajnu Auto® u Zagrebu
Vidi originalni članak

Mazda je inventivna, gracizona, blagonaklona, ali istodobno pomalo protiv tradicionalnih konvencija, protiv establišmenta, rekao nam je Kevin Rice, Mazdin kreativni direktor, na tradicionalnoj Konferenciji za dizajn Auto® koja je u zagrebačkoj Laubi okupila respektabilna imena iz svijeta automobilskog dizajna. Zaslužan je za kultni RX-8, Mazdin model koji je, osim revolucionarne tehnike, krasio i odvažan dizajn. 

- RX-8 je bio poseban jer smo s njim htjeli poslati snažnu poruku, pa i u pogledu dizajna, u čemu ne samo da smo uspjeli, nego takav auto nitko nije ponovio. No i danas u Mazdi kombiniramo naprednu tehnologiju SkyActiv kakvu nitko ne koristi i dizajn kako bismo bili drukčiji.

Takvi će biti i Mazdini automobili budućnosti, tvrdi njezin kreativni direktor, iako se s ponosom sjeća nekih ključnih modela iz gotovo 95 godina duge povijesti tvrtke, poput originalnog RX-7, 121 ili Xedosa6.

- Doduše, kako sam odrastao u šezdesetima i sedamdesetima, oduvijek sam obožavao kockaste, pomalo pretjerane automobile svemirskog dizajna poput Lamborghinija Countacha, ali mislim da je zadnja generacija MX-5 sjajan primjer klasične ljepote, evolucije vječnog dizajna.

Kao povratnik iz BMW-a, Kevin zasluge za uspješan dizajn Mazde upućuje i inženjerima za koje tvrdi da su izuzetno fleksibilni, obrazovani, susretljivi i inventivni.  

- Danas je to u potpunosti timski rad. Prije nije bilo moguće oblikovati automobile kao danas, čemu je pridonijela kompjuterizacija i globalizacija, ali s druge strane, zato su automobili danas prilično slični.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • KokoT 09.05.2014.

    Mazda će uvijek biti samo Mazda,sa njim ili bez njega.

  • ilija torres sivonjic 08.05.2014.

    eh, da jos rijese probleme s nosacima motora......

  • ITALO DISCO 08.05.2014.

    ne volim petera gabriela, znaci necu kupiti ni mazdu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare