To je to što me zanima!

Lozinke su nam slabe, ali još gora su pitanja za provjeru!

Laganje je ključni razlog zašto korisnici kreiraju slaba sigurnosna pitanja. Google savjetuje da birate pitanje na koje ćete lako odgovoriti, a da drugi ne znaju odgovor
Vidi originalni članak

Većina ljudi loše osmišljava i kreira lozinke. Istraživanja to redovito otkrivaju, no čini se da jedan drugi važni dio procesa identifikacije svog online pristupa radimo još lošije. A to je kreiranje sigurnosnog pitanja čiji je zadatak potvrditi radi li se doista o vašem profilu. 

Radi se o posljednjem krugu obrane prije nego vam hakeri probiju digitalni račun, a baš tim posljednjim sigurnosnim vratima dajemo najmanje pažnje!

Nova detaljna Googleova studija otkriva da je laganje jedan od ključnih razloga zašto korisnici često kreiraju slabašna sigurnosna pitanja. Čini se da većina korisnika zaključuje da će lažnim odgovorima otežati posao zlonamjernicima, no to ima upravo suprotan učinak, tvrdi Google. 

Također, većina korisnika vrlo brzo zaboravi svoje sigurnosno pitanje, pogotovo kada se radi o vrlo specifičnim kreacijama. Google savjetuje korisnicima da biraju sigurnosno pitanje koje će korisniku biti lako odgovoriti, a da drugi teško mogu znati taj odgovor. 

- Zaključujemo da ispada gotovo nemoguće pronaći tajno pitanje koje je istovremeno i vrlo sigurno i pamtljivo - pišu Googleovi stručnjaci. 

Dodatni je problem što mnogi korisnici stavljaju iste odgovore pa potencijalni napadač može s istim odgovorom upasti u profile cijelog niza korisnika. Neke stranice nude i dodatni zid provjere slanjem SMS-a, no mnogi i dalje imaju sigurnosno pitanje kao zadnju liniju obrane. 

Mučite li se vi kada smišljate pitanje za provjeru?

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Vader_1 26.05.2015.

    i lozinkna i odgovor treba se sastojati od nasumičnog niza malih, velikih slova, brojeva i znakova, duljine najmanje 8 znakova. Takve je lozinke i iskusnim hakerima teško probiti (treba im nekoliko godina...)

  • ANTIKRIST666 26.05.2015.

    rješenje je vrlo jednostavno,lozinka sa slovima,brojevima i posebnim znakovima a na pitanje ne dat odgovor koji se traži nego upisati drugu lozinku na principu slovo,broj,posebni znak i ne može je nitko živ probit. osim onog tko zna Al takav se neće zajebavati s nama jer smo mu beznačajni.

  • 779danai4ure 26.05.2015.

    u mene je tako dobra lozinka da je i ja više neznan

Komentiraj...
Vidi sve komentare