To je to što me zanima!

Mabel je najbrži robot na dvije noge, trči skoro 11 km na sat

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan još su oduševljeni svojim projektom. Kažu da je robot na kojem su radili 3 godine preteča je mnogo većim i važnijim izumima...
Vidi originalni članak

MABEL je najbrži dvonogi robot na svijetu. Može se kretati brzinom od 10,94 km/h, izradili su ga američki znanstvenici sa Sveučilišta Michigan, javlja Daily Mail, a već je postao i hit na YouTubeu. Znanstvenici koji su stvorili MABEL kažu kako će tehnologija kojom su se koristili ljudima donijeti mnogo koristi. 

- Predviđamo nevjerojatne mogućnosti koje bi mogle proizaći iz našeg projekta. Primjerice, izrada egzoskeleta koji bi pomogao ljudima u invalidskim kolicima da hodaju ili bi olakšali rad spasiocima, te izradu proteza za udove koji bi se ponašali kao oni biološki - izjavio je inženjer Jonathan Hurst sa Sveučilišta Oregon, jedan od sudionika ovog projekta. 

-Zadivljujuće je. Nikada nisam vidio robota koji se tako kreće - rekao je profesor Jessy Grizzle sa Sveučilišta Michigan. 

Istraživači su radili tri godine na tome da se MABEL može tako brzo kretati,  i još se oduševljavaju time što su postigli. Kažu kako bi za nekoliko godina roboti mogli spašavati ljude iz vatre, iako bi za to trebali imati mnogo kompliciranije sposobnosti, poput penjanja i spuštanja niz stepenice.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • BokyPuppeteer 19.08.2011.

    kakva glupost

  • Ulterius 19.08.2011.

    Opet se baca magija;šire se laži i neistine:i Japanci su plesali sa robotima a nisu imali običan robot sa gusjenicama na koji bi nataknuli crijevo za gašenje požara u Fukushimi?? ljude su slali da gase...

  • Gatsby 19.08.2011.

    Uz neke bolje tenisice možda bi postigao i 25.

Komentiraj...
Vidi sve komentare