To je to što me zanima!

'Mame i tate sada mogu djecu dovesti u vrtić i poslijepodne'

To je veliko olakšanje za roditelje kojima je često problem pronaći nekoga da dovede ili odvede njihovo dijete iz vrtića. Sada mogu provoditi vrijeme ujutro s njima te ih dovesti u kasniju smjenu ako rade poslijepodne
Vidi originalni članak

Mnogim roditeljima će program smjenskog rada biti prilika za provođenje više kvalitetnog vremena sa svojom djecom, a uz to i olakšati im svakodnevne obaveze. Naravno, i za nas to znači unaprjeđenje kvalitete, rekla nam je suosnivačica Dječjeg vrtića Košnica u zagrebačkom kvartu Gajnice Križana Brkić.

Košnica je jedan od dva vrtića u Zagrebu koji su uz pomoć Europskog socijalnog fonda i Ministarstva za demografiju, obitelj,  mlade i socijalnu politiku uveli smjenski rad. Radi se o programu u kojem roditelji djecu mogu u vrtiću ostaviti i u poslijepodnevnim satima.

- Od ukupno 168 roditelja čija djeca idu kod nas u vrtić, njih čak 51 radi posao u smjenama. Njihovu djecu stoga najčešće u vrtić dovode i odvode bake, djedovi ili dadilje sve do njihova posla. Do sada smo radili od 6.30 do 17.30 sati, a sada radimo od 6 do 21 sat. Znači u dvije smjenske skupine, jedna jaslička i jedna vrtićka, tako da u svakoj rade po četiri odgojitelja. Svima je osiguran dodatni kuhani obrok i užina, a važno je istaknuti da se ova usluga smjenskog programa roditeljima ne naplaćuje dodatno - objasnila nam je Brkić.

To je veliko olakšanje za roditelje kojima je često problem pronaći nekoga da dovede ili odvede njihovo dijete iz vrtića. Neki roditelji su upravo zato i prebacili svoju djecu u dječji vrtić Košnica zbog smjenskog rada.

- I muž i ja često radimo poslijepodnevne smjene i to od 15 sati, a to je problem jer onda ne možemo pokupiti dijete iz vrtića već moramo tražiti tko će to napraviti. Ovako nam je puno lakše kada vrtić ima smjenski rad. Ujutro smo s njim, a poslijepodne kada idemo na posao odvedemo ga u vrtić - kaže nam Ivana Šimić.

Stipe Lukšić je zbog istog razloga svoje dijete prebacio u ovaj vrtić, iako je iz Zaprešića.

- Također nam je više odgovaralo da vrtić ima smjenski rad. Puno je to bolje i za djecu koja provode više vremena s nama. Zamislite kako je njima da ga ujutro netko od roditelja odvede u vrtić, onda ga pokupi neka treća osoba pa ga vodi možda kod sebe doma dok roditelji ne dođu s posla. Znalo se dogoditi da moje dijete majku vidi ujutro i tek navečer kad dođe s posla - objašnjava Stipe.

Osim olakšavanja za djecu i roditelje, ovim programom je profitirao i sam vrtić. Kako kaže Križana, uz financiranje iz europskog fonda uspjeli su osigurati kvalitetniju stručnu skrb, zaposliti nove te educirati postojeće odgojitelje i stručne suradnike.

- Zaposlili smo psihologa, pedagoga, logopeda i defektologa. Do sada nismo imali dostatna sredstva za to, ali u okviru ovog projekta možemo značajno unaprijediti svoju kvalitetu. Također, mi sada možemo djeci osigurati i dodatne aktivnosti. Recimo, nedavno smo u vrtiću imali kazališnu predstavu, imat ćemo izlete, posjete muzejima, itd. - istaknula je Brkić.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • LeeLilačaLoo 19.12.2018.

    E to bi pomoglo... to bi bilo genijalno.

  • branko99 19.12.2018.

    Jako ljepote tako bi trebali i ostali. Al od toga ništa. Bitno da trgovine rade i svetkom i petkom

Komentiraj...
Vidi sve komentare