To je to što me zanima!

Mars je nekada imao jezera u kojima se mogao razvijati život

Curiosity je u Galeovu krateru otkrio tragove koji govore da je tu nekada bila velika vodena površina i to kroz dulje razdoblje, što je možda pomoglo razvoju života
Vidi originalni članak

U samo nekoliko tjedana naša slika Marsa drastično se promijenila. Krajem rujna NASA je objavila kako na Crvenom planetu i danas ima vode u tekućem stanju, a sada su novi podaci sa rovera Curiosity otkrili kako je vode nekada bilo puno više nego se dosad mislilo.  

Osim toga, vode je na površini Marsa bilo u dužim periodima s uvjetima koji su mogli podržavati život. 

Rover u Galeovu krateru istražuje sedimentne stijene, a njegova dubina i sitni pješčenjak na dnu ukazuju da je ovdje bilo veliko jezero i to kroz duži vremenski period, objavili su u časopisu Science.

Ovo otkriće dodatno podržava teoriju da je Mars nekad imao dovoljan atmosferski pritisak i klimatske uvjete u kojima se voda nije smrzavala. 

Naravno, ovo otkriće ne može potvrditi je li bilo života na Marsu, ali ukazuje dodatno na nužne uvjete u kojima su se mogli razviti mikrobi. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • chrlieangel 24.10.2015.

    Mars je mozda nekad bio kao zemlja pa su ga napustili iz istog razloga sto cemo mozda i mi morat napustit Zemlju,neka traze planetu koja je uredena malo vise.

  • te tepe 13.10.2015.

    zar je uopće važna voda za život. Možda samo u našoj galaksiji?

  • prajdali 13.10.2015.

    Ne mogu vjerovati da još ima ljudi koji smatraju da je voda privilegij samo ove planete i nigdje je više nema.Reći da negdje na planetama Sunčevog sistema ili pojedinim mjesecima ima vode je postalo senzacija.Možda i nismo tako posebni kako nam se čini.

Komentiraj...
Vidi sve komentare