To je to što me zanima!

Mars je u prošlosti bio sličniji Zemlji nego što se dosad znalo

Curiosity je svojim ChemCam instrumentom otkrio tragove manganova oksida u stijenama Marsa, što sugerira da je nekoć u njegovoj atmosferi bilo puno kisika
Vidi originalni članak

Nova otkrića rovera Curiosity pokazuju da je u davnoj prošlosti na Marsu bilo puno više kisika i da je Crveni planet bio puno sličniji Zemlji nego što se dosad znalo.

ChemCam instrumentom znanstvenici su otkrili visoke razine manganova oksida u stijenama na Marsu. Prisutnost tog spoja sugerira da je nekad bilo puno više kisika u atomosferi i da je uz topliju klimu i tekuću vodu Mars nekad kemijski bio puno sličniji Zemlji. 

Autorica studije navodi kako su kisik u atmosferi i mikrobi jedini načini za koje znaju da mogu proizvesti takav manganov spoj. Kako nije vjerojatno da su mikrobi za to odgovorni, razumno je očekivati da je slobodni kisik za to zaslužan. Istraživači navode da je u tim količinama manganov oksid mogao nastati jedino uz dovoljne količine tekuće vode i kisika.

No kako je sav kisik nestao i kako je nastao? Hipoteza je da kisik izv ode završio u atmosferi raspadom magnetskih polja oko Marsa. Kako ga nije bilo da štiti površinu od ionizirajućeg zračenja, molekule su se podjelile u kisik i vodik. Zbog relativno slabe gravitacije, planet nije mogao zadržati atome vodika, ali su teži atomi kisika ostali i s vremenom završili u stijenama. Za crveni željezov oksid i nije potrebno puno kisika, no za manganov jest i to je znak da ga je bilo puno. 

Idi na 24sata

Komentari 31

  • montello 29.06.2016.

    mars je imao vodu sve je je nestalo prije 4 milijuna godin,mrtav planet,klima se promijenila,izgubio kisik,i postao hladan planet....vulkani više ne rade

  • No More Mr. Nice Guy 29.06.2016.

    imao je jezgru kao zemlja ali se ohladila i tako je izgubio magnetsko polje.to me podsjeća na film mission to mars

  • ŠIME 28.06.2016.

    da... teorije se potvrđuju.... kad ce samo potvrditi ili priznati da ljudski rod nije sa ovog planeta?

Komentiraj...
Vidi sve komentare