To je to što me zanima!

Mars: Znanstvenici su našli led ispod letjelice Phoenix?

Letjelica je otkrila sjajnu površinu ispod sebe za koju znanstvenici vjeruju da bi mogao biti led. Phoenix će tri mjeseca tražiti znakove vode i leda
Vidi originalni članak

Znanstvenici vjeruju kako su našli led na Marsu. Izvijestili su da je letjelica Phoenix u slijetanju na Mars otpuhnula zemlju i ispod sebe otkrila led, sudeći po slikama koje su snimljene uz jednu njegovu nogu.
- Moguće je da gledamo stijenu, ali jednako tako i led koji su otkrile retrorakete - rekao je Ray Arvidson sa sveučilišta Washington i dodao da će otkriće testirati kada dobe više podataka.
Glavna zadaća Phoenixa na Marsu je potraga za ledom ispod površine Marsa i sljedeća bi tri mjeseca trebao tražiti znakove vode na Crvenom planetu. Izgledi da su nakon samo nekoliko dana uspjeli u glavnoj zadaći izazvali su veliko uzbuđenje među znanstvenicima. Sam robot napravljen je od opreme koja je ostala nakon prethodne dvije misije na Mars koje su propale. U potrazi za ledom i znakovima kemikalija koje upućuju na život koristi se robotskom rukom koja grebe po površini.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • torcida_4ever 01.06.2008.

    briga mene za led na marsu

  • todor 01.06.2008.

    a,ako nađe male zelene

Komentiraj...
Vidi sve komentare