To je to što me zanima!

Matematičar nagradu daje Palestincima i Izraelcima

Matematičar David Mumford svoj dio nagrade od 100 tisuća dolara predat će palestinskom sveučilištu i izraelskoj mirovnoj organizaciji Gisha
Vidi originalni članak

Američki matematičar David Mumford odrekao se Wolfove nagrade za 2008. godinu u korist sveučilišta na Zapadnoj obali i izraelske mirovne organizacije, iz solidarnosti s Palestincima. Profesor je rekao da će dio nagrade vrijedne 100.000 dolara predati palestinskom sveučilištu Bir Zeit kraj Ramalle i izraelskoj mirovnoj organizaciji Gisha koja se zauzima za slobodu kretanja Palestinaca.
- Sve što sam postigao u matematici postigao sam zato što sam imao slobodu kretanja i što sam svoje zamisli mogao razmjenjivati s drugim znanstvenicima. No ljudi koji žive u okupiranoj Palestini nemaju tu sreću. Njihov školski sustav bori se za opstanak, a njihova sloboda kretanja je jako ograničena - rekao je matematičar.
Profesor Mumford s američkih sveučilišta Brown i Harvard preuzeo je u nedjelju nagradu iz ruku izraelskog predsjednika Shimona Peresa. Wolfovu nagradu u Izraelu svake godine od 1978. dodjeljuje Zaklada Wolf živim umjetnicima i znanstvenicima koji su ostvarili iznimne uspjehe, bez obzira na nacionalnost, podrijetlo, vjeru, spol, boju kože i političko opredjeljenje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare