To je to što me zanima!

Matematički model pomaže im otkriti kada će hakeri napasti

Spomenuti model može pomoći u procjeni zašto bi ili ne bi određenog dana moglo doći do napada hakera, ali i analizira do kojih bi sigurnosnih propusta moglo doći
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu kreirali su matematički model koji bi trebao pomoći u shvaćanju kako hakeri planiraju i izvršavaju svoje napade, piše Daily Mail.

Spomenuti model može pomoći u procjeni zašto bi ili ne bi određenog dana moglo doći do napada hakera, zatim analizira do kojih bi sve sigurnosnih propusta moglo doći te uspoređuje podatke prijašnjih napada kako bi se otkrilo moguće vrijeme novog napada.

Njegovi programeri tvrde da su nedavni napadi, uključujući i onaj na iranski nuklearni program, bili tempirani s apsolutnom preciznošću kako bi se povećao njihov učinak, a da matematički model čini isto.

Kreirali su ga Robert Axelrod, politolog i bivši zaposlenik UN-a i američkog ministarstva obrane te student Rumen Iliev.

Najviše su se posvetili tzv. 'nultom danu' tj. skrivenom sigurnosnom propustu računalnog programa ili sustava koji bi hakeri mogli iskoristiti. Model znanstvenika procjenjuje moguće propuste i prosuđuje koji su rizici za sustav koristeći neki od napada koji bi učinili i hakeri.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • AntonTrdić 16.01.2014.

    uvijek se nade rijesenje , kako za njih , tako i protiv njih

  • nikolajev_13 15.01.2014.

    Ako je taj model tolko inteligentan, a ne vjerujem, pa onda više neće biti hakiranja. Haha..

  • Miroslav_Radisavljević 15.01.2014.

    Mos misliti, to je isto kao da predvidas kada ces hebati, mozda za 5 min mozda za 1 sat mozda za 1 dan, mozda za 1 tjedan/mjesec/godinu/desetljece itd, to nikad necemo znati a hakeri mogu napasti sad ili kasnije, tako da ako njihov tim od 4 hakera ceka petog koji mora otici prosetati maminog psa ili otici oprati tanjure, tako dok se on nevrati nema napada, i tako ste procitali jos jednu smilsilicu/besmislicu hvala sto ste citajuci ovo izgubili 4-10 sec svoga "dragocjenog zivota"!

Komentiraj...
Vidi sve komentare