To je to što me zanima!

Matičnim stanicama spasili i produljili slomljenu nogu

Britanka Diane Stuttard imala je tešku prometnu nesreću 2001. godine. Udario ju je auto i vozio na haubi 1000 metara. Suvozač ju je gurnuo na pod
Vidi originalni članak

Britanski kirurzi revolucionarnom tehnikom spasili su nogu Diane Stuttard nakon što ju je udario auto i zgnječio joj nogu. Nakon 11 operacija liječnici su mislili kako će joj morati ampuirati nogu. Međutim, probali su, prvi puta, produljiti nogu matičnim stanicama.
- Savjetovali su amputaciju noge, ali na sreću, ja sam htjela sačekati dok ne iscrpimo sve mogućnosti. Dobro da sam čekala jer su se dosjetili tehnike s matičnim stanicama - rekla je. Diane je udario auto 2001. godine. Vozio ju je na haubi oko 1000 metara prije nego što ju je suvozač gurnuo na cestu. Pukla joj je tibija i fibula. Oko šest centimetara kosti se inficiralo i odumrlo pa kost nije mogla zarasti. U pionirskoj operaciji u bolnici u Kentu, kirurzi su prvo odstranili mrtvo tkivo, a zatim spojili tibiju. Uzeli su uzorak koštane srži iz karlice i pročistili matične stanice. Pomiješali su ih s gelom Surgifillom koji drži stanice da se ne lome. Za samo nekoliko dana, kompjuterski kontrolirane stanice počele su stvarati novu kost, liječiti prijelom i produljili kost. Ortopedski kirurg Anan Shetty je optimističan, ali će tek za 18 mjeseci moći biti siguran u to.
- Ako ovo ne uspije, morat ću na amputaciju. Neću se prestati nadati. Nadam se da ću još planinariti. Bilo bi predivno prošetati ulicom bez štaka i vratiti se u neku vrstu normale - rekla je Diane.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • tatamlata 01.10.2010.

    Imam u susjedstvu djevojku koja je jedna noga kraca zbog kompliciranog preloma pred par godina. Uvijek se cudim da se to ne moze malo produljit. Jer cura sepa i pati zbog narusene ljepote tjela :(

  • HUMI 01.10.2010.

    Super ako to uspije do kraja ,a što se tiče prometne koju je doživila -ajme njoj...

  • fujdinamo 01.10.2010.

    Brzi oporavak kraljice ti želim

Komentiraj...
Vidi sve komentare