To je to što me zanima!

Medicinski robot na operaciji pacijente štipka te ih udara

Američka administracija za hranu i lijekove odlučila je provesti detaljnu istragu kako bi otkrili zašto je robot tijekom operacije podivljao i može li se to kasnije ponoviti
Vidi originalni članak

Zbog preciznosti ga koriste za uklanjanje prostate, transplantaciju organa, operacije srca, ali i za operacije pacijenata oboljelih od raka. No čini se da se i njegova ruka počela tresti.

Zbog sve većeg broja nesreća pri operacijama, pa i nekoliko smrtnih slučajeva za koje sumnjaju da bi mogle biti povezane s njim, robot je u SAD-u završio pod istragom.

Uznemirujući incidenti kad se Da Vinci oteo kontroli kirurga i nije htio ispustiti tkivo pacijenta tijekom operacije ili kad je robotska ruka udarila u lice pacijenticu koja je ležala na operacijskom stolu čini se bili su kap koja je prelila čašu. Američka administracija za hranu i lijekove odlučila je provesti detaljnu istragu kako bi otkrili zašto je podivljao i može li se to ponoviti. Anketiraju sve kirurge koji rade s hvaljenim medicinskim robotom, a do kraja godine bi mu mogli i presuditi.

Kirurzi su oduševljeni robotom jer kažu da pacijenti manje krvare tijekom operacija, a i oporavak je kraći i bezbolniji. Pokreću ga na daljinsko upravljanje.

Jednom od svoje četiri ruke robot radi minijaturni rez. Drugom rukom malenim teleskopom ulazi u rez pa kirurg može vidjeti što radi, a trećom i četvrtom rukom oni izvode operaciju.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • božemesvetisačuvaj 11.04.2013.

    Skynet je stvaran

  • AlfaVuk 11.04.2013.

    Ma da? to je vojna tehnologija , čekaj malo. I odjednom je "poludio" kad su ga dali civilima u ruke ? Kojima je čisto slučajno "konkurencija" koja je bolja i preciznija..Ma vidi slučajnosti..

  • simmy 11.04.2013.

    je pak to nič nej prinas na poslu je robot ki švasa železo ,dečku šobu v pišek plrinul dok of nije gledo! i šamarčinu mu z drugom robotskom rokom stisnul, i dok je dečko poglednol robota of je normalno dale švaso kaj da je nič nej bilo .....:-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare