To je to što me zanima!

Meteorit iz Čeljabinska rezultat je snažnog sudara asteroida

Meteorit koji je ekplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji prije 290 milijuna godina sudario se s drugim asteroidom, promjera 150 metara, brzinom od 4.800 km/h
Vidi originalni članak

Meteorit koji je prošle godine eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji te pritom ozlijedio više od tisuću ljudi i uništio mnoge zgrade, sudario se prije 290 milijuna godina s drugim asteroidom prije nego je udario u Zemlju, javlja Reuters.

Analiza fragmenta meteorita, koju je proveo znanstvenik Shin Ozawa sa Sveučilišta Tohoku u Japanu, pokazala je da u njemu ima fragmenata minerala žadeita , pa su istraživači zaključili da se sudario s nekim većim asteroidom, promjera najmanje 150 metara, brzinom od čak 4.800 km/h . Ozawa vjeruje da je udar mogao odvojiti asteroid iz Čeljabinska od njegovog 'roditeljskog' tijela i poslati ga na Zemlju.

Većina asteroida, promjera 20 metara, koji je letio iznad Čeljabinska u jugozapadnom dijelu Sibira 15. veljače prošle godine izgorjela je zbog atmosferskog trenja pri brzini od 67.600 kilometara na sat no manji fragmenti su 'preživjeli'. Asteroid je letio brzinom 60 puta većom od brzine zvuka i eksplodirao je na visini od oko 30 kilometara snagom koja je 30 puta veća od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu.


Idi na 24sata

Komentari 14

  • AntonTrdić 26.05.2014.

    s obzirom na brzinu razvalio bi nas ko zvecku

  • Sly_theKing 25.05.2014.

    ja stvarno bi trebo prestati odlazit na tech stranicu citat komentare. sad kuzim zasto komentari "ja se u to ne razumijem" puno bolje zvuce

  • mago civo 25.05.2014.

    Ozawa ne mlati praznu slamu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare