To je to što me zanima!

Mliječni put ima 500 milijuna planeta na kojima ima života?

Procijenjena brojka od 500 milijuna planeta s mogućim životom mogla bi biti još i veća ako se pokaže da u našoj galaksiji postoji puno više zvijezda nego što se misli
Vidi originalni članak

U Mliječnom putu nalazi se najmanje 50 milijardi planeta, procijenili su znanstvenici prema prvom svemirskom popisu planeta na temelju otkrića NASA-inog teleskopa Keplera. U prvoj godini istraživanja Kepler je otkrio tek mali dio noćnog neba, a zatim su znanstvenici procijenili kako bi svaka druga zvijezda imala svoje planete. 

Od 50 milijardi planeta njih 500 milijuna nalazi se u takozvanoj "Goldilocks" zoni gdje nije ni prevruće ni prehladno pa bi moglo biti života. Ova brojka je minimum jer zvijezde mogu imati više od jednog planeta, a Kepler ima težak zadatak da to otkrije. Na primjer, ako je Kepler 1000 svjetlosnih godina od Zemlje i gleda prema Suncu te primjeti Veneru, postoji samo 13 posto šasne da vidi i Zemlju, tvrde astronomi.

Da bi dobili pravu procjenu ukupnog broja planeta, znanstvenici prvo trebaju odrediti ukupan broj zvijezda. Već dugi niz godina vjerovalo se da u Mliječnom putu ima 100 milijardi zvijezda, da bi prošle godine znanstvenici s Yalea rekli da je to puno bliže brojci od 300 milijardi.

Ove brojke se tiču samo naše galaksije, a znanstvenici vjeruju da postoji 100 milijardi galaksija. Novi izračuni će sigurno dovesti do pitanja o životu negdje drugdje u svemiru.
- Sljedeće pitanje je zašto nas oni nisu posjetili? A odgovor? Uvijek isti, ne znamo - rekao je astronom William Borucki.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Croat_8 23.02.2011.

    Joj ne znaju sve vrste životinja i biljaka na našem planetu, gdje će sad raspravljat o životu u svemiru?! Svakoga dana se na desetke novih životinja otkrije i na stotine biljnih vrsta!

  • NikolaLončarek 21.02.2011.

    Možda smo mi, nažalost, najrazvijeniji u svemiru

  • Zoran_ 21.02.2011.

    Odgovor je E = mc2

Komentiraj...
Vidi sve komentare