To je to što me zanima!

Mobiteli nas čine 'glupljima', čak i ako samo stoji blizu nas

Ispitanici u studiji koji su ostavili mobitele u drugoj prostoriji imali su bolje rezultate od onih kojima su telefoni bili na stolu ili u torbi, što ukazuje na njihov veći kognitivni kapacitet
Vidi originalni članak

Telefoni su sve pametniji, no to ne vrijedi nužno za nas, otkrili su istraživači sa Sveučilišta u Teksasu. Oni su odlučili testirati hipotezu da sama činjenica da imamo telefone kraj sebe utječe na naš dostupni kognitivni kapacitet. 

U studiji je sudjelovalo 800 ljudi i oni su morali ispuniti test na računalu koji je zahtijevao potpunu pažnju. Ispitanike su podijelili u tri grupe sa različitim uputama. Jedna je morala okrenuti telefone prema dolje kraj računala koje su koristili, dok su drugi mogli imati telefone u blizini (poput torbe). Treća je grupa morala telefone ostaviti izvan prostorije, a svima su rekli da moraju isključiti sve notifikacije prije testa. 

Oni koji su telefone ostavili u drugoj prostoriji imali su bolje rezultate od ostalih kojima su bili bliži, iako su ovi rekli da nisu mislili na njih. No, rezultati pokazuju da sama prisutnost telefona ima mjerljiv utjecaj na dostupan kognitivni kapacitet, bez obzira na to osjećamo li da nam odvraćaju pažnju, prenosi Business Insider.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • CTTomy 05.07.2017.

    To samo ako imamo vasu aplikaciju na mobitelu.

  • siviSMUCEK_1 04.07.2017.

    Istina

  • Bravar_zločinac 01.07.2017.

    Dovoljno mi je vidit ove jugonostalgicare,dobili internet na mobitelima i baljezgaju nebuloze

Komentiraj...
Vidi sve komentare