To je to što me zanima!

'Moramo djecu poticati kreaciji i inovaciji. To je bolja Hrvatska'

Na konferenciji su svoje inovacije izlagali i tvrtka Stemi koji žele ljude iz potrošača tehnologije transformirati u kreativce i inovatore. A dugoročni cilj im je pomoći djeci da nauče kreativno razmišljati, surađivati...
Vidi originalni članak

Inovacije nemaju alternativu, a investicije u inovacije mogu i moraju biti akcelerator gospodarskog rasta, kazao je u srijedu ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na konferenciji "Hrvatska - mjesto za inovacije i pametne investicije”.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatska gospodarska komora (HGK). Njezin cilj je, kako je rečeno, omogućiti povezivanje inovativnih tvrtki iz Hrvatske s investitorima i partnerima koji traže priliku za suradnju u daljnjem razvoju inovativnih projekata, proizvoda i usluga.

Na konferenciji su svoje inovacije izlagali i tvrtka Stemi koji žele transformirati ljude iz potrošača tehnologije u kreativce i inovatore. A dugoročni cilj im je pomoći djeci da nauče kreativno razmišljati, surađivati i sustavno razmišljati - od najmlađe dobi.

- Mi želimo da djeca uče kroz primjere. Time im se odmah poveća motivacija. Naši klinci žele stvarati, a u Hrvatskoj im se ne daje dovoljno izazova te ih se ne priprema za tržište. Moramo ih pripremati za industriju 4.0, a to nije moguće bez STEM-a - rekao nam je Marin Trošelj, direktor Stemi. 

U suradnji s američkim znanstvenicima izradili su kurikulum robotike, a najviše uspjeha imaju u SAD-u. 

- U Hrvatskoj radimo s nekoliko srednjih škola. Mogu istaknuti V. gimnaziju gdje smo razvili robotičku sekciju i tako im omogućili svladavanje 3D modeliranja, robotiku u šest mjeseci. Poanta je da klinci nauče i zatim odmah to i primijeniti - pojasnio je Trošelj i nastavio: 

- Kod nas škole nemaju financijsku moć za ovakve stvari zato nam i je jedan od ciljeva zarađivati u inozemstvu, a ulagati u Hrvatsku. Moramo djeci pokazati da se isplati ulaziti u poduzetništvo i poticati na kreiranje - kazao je. 

Razgovarali smo i s Hrvojem Kaluđerom, tehničkim direktorom LED elektronike. Njihova je inovacija javna rasvjeta koje će imati mogućnost komunikacije s okolinom. 

- Ovaj projekt je vrlo profitabilan i jeftin. Moraju se postaviti LED svjetiljke i na njima se postavi senzor koji je veličine kutije šibica. Potrošnja se smanjuje za 70%, a preko senzora se mogu skupljati podaci o gustoći prometa, buci i mnogo bitnih stavaka koji utječu na svakodnevni život - pričao je Kaluđera te nadodao da inovacija postaje sve interesantnija. 

- U Hrvatskoj u Sisku imamo oko 8000 svjetiljaka, a sve se više o ovome govori. Najveću zainteresiranost pokazuju bliskoistočne države koju su shvatile da resursi nisu neograničeni - rekao je Kaluđera. 

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i predsjednik Inovacijskog vijeća za industriju Mario Antonić je kazao kako Hrvatska ima neograničen inovacijski potencijal, no ne ulaže dovoljno u istraživanje i razvoj inovacija.

Hrvatska je, kako je rekao, po ulaganjima u istraživanje i razvoj na razini manjoj od jedan posto ukupnog BDP-a, a da bi napredovala do prosjeka EU-a to bi trebalo biti najmanje dva posto, ako ne i više.

Pohvalio je angažman tematskih inovacijskih vijeća kao mjesta na kojima poduzetnici imaju priliku voditi glavnu riječ i koja su iznjedrila više od 300 projektnih ideja ukupne vrijednosti veće od pet milijardi kuna.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić je istaknuo kako su inovacije ključ razvoja, kako je važno povećati ulaganja u i istraživanje i razvoj te kako je nužna suradnja znanosti i gospodarstva. 

Predsjednik HGK Luka Burilović je kazao kako Hrvatska ima bogatu tradiciju inovatorstva - od Fausta Vrančića, Nikole Tesle i Slavoljuba Penkale do Lavoslava Ružičke i Ivana Vučetića. Svi oni su, kako je rekao, svojim izumima mijenjali svijet na bolje.

- Hrvatska danas ima novu generaciju umova koji guraju gospodarstvo u novo, digitalno doba - ljude poput Mate Rimca i tvrtke poput Altpro-a, DOK-ING-a, Jel-Tom-a i brojnih drugih, istaknuo je Burilović te nastavio: 

- Inspiracije i ideja imamo, a ono što nedostaje je kvalitetan sustav koji će povezivati ulagače i inovatore, ali i kapital uz pomoć kojega bismo te ideje komercijalizirali i pretočili u financijski uspjeh.

 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 08.11.2019.

    Na konferenciju je svoja dva projekta predstavila i slavonska tvrtka EDUIT j.d.o.o. (ECHO GRUPA za istraživanje, razvoj i proizvodnju u informacijsko komunikacijskim tehnologijama): Projekt 'SmartAngel', PAMETNI ČUVAR ĐAKA I STUDENATA (smart student guardian) SmartAngel je prvi u svijetu koncept koji jednim proizvodom rješava glavninu potreba i problema današnjih i budućih naraštaja učenika i donosi niz prednosti: Učeniku pomaže u svim fazama njegovog života i rada, poboljšava radne uvjete i efikasnost učenja, povećava sigurnost u prometu, poboljšava komunikaciju učenik-nastavnik-roditelj, proširuje i olakšava upotrebu klasičnih udžbenika, omogućava lagano i zdravo korištenje digitalnih udžbenika i na kraju popravlja socijalnu ravnopravnost među učenicima jer je ostvaren glavni postavljeni cilj: Svakom učeniku jedno računalo u školi i za doma. Smatramo da je ovaj projekt od ogromnog interesa za društvo i državu a koje sama "Država" ne vidi. S druge strane državne agencije odobravaju projekte koji absolutno nemaju nikakvo znaćenje za hrvatsko gospodarstvo, mnogi su neizvedivi ili imaju minorno znaćenje (sulude nekorisne banalne ideje samozvanih inovatora) i za njih država putem svojih agencija izdvaja i po 350.000 kn (ove godine 500.000 kn). Mnogi od odobrenih i finaciranih projekata su najčešće samo jedan našeg proizvoda koji iste te agencije odbijaju niz godina. Time nam se "STVARA I FINANCIRA KONKURENCIJU KOJA NAM UZIMA POSLOVNE DIO PO DIO. TAKO JE I SA OVIM KINESKIM TAB

  • 08.11.2019.

    Iako joj je to bio glavni cilj, na konferenciji ozbiljnih investitora nije bilo. Uglavnom su to "Sakupljaći ideja", sumnjive face koje posjećuju ovakve događaja i onda samo nestanu. Pitamo se zašto npr. nije bilo organizirano ocjenjivanje ideja i dodjela nagrada za najbolje projektne ideje ? I možda im se pomoglo na neki naćin ? Smatramo da imamo projekte-proizvode koji su od ogromnog interesa za društvo i državu a koje sama "Država" ne vidi. S druge strane državne agencije odobravaju projekte koji absolutno nemaju nikakvo znaćenje za hrvatsko gospodarstvo, mnogi su neizvedivi ili imaju minorno znaćenje (sulude nekorisne banalne ideje samozvanih inovatora) i za njih država putem svojih agencija izdvaja i po 350.000 kn (ove godine 500.000 kn). Mnogi od odobrenih i finaciranih projekata su najčešće samo jedan malio dio naših proizvoda koje iste te agencije odbijaju niz godina. Time nam se "STVARA I FINANCIRA KONKURENCIJU KOJA NAM UZIMA POSLOVNE PRILIKE I KRADE IDEJE DIO PO DIO".

  • 03.11.2019.

    Hrvatska je tranzitna zemlja, dobiješ besplatnu edukaciju i odeš van radit. Jelda hercegovci? 👍

Komentiraj...
Vidi sve komentare