To je to što me zanima!

Izazov za Windowse i Mac? Google ima dva nova računala

Google je uz novi Chromebook laptop predstavio i prvi Chromebox, kojim ulaze u područje stolnih računala. Računalo s Chrome OS-om koštat će oko 329 dolara
Vidi originalni članak

Google i Samsung predstavili su zajednički novu seriju Chromebook prijenosnih računala te prvi Chromebox, stolno računalo. Malena kutijica izgledom podsjeća na Appleov Mac mini, a spaja se na televizor ili monitor. Google ovim računalima želi napasti Windowse, slično kao što su Androidom napali iPhone, no iako Chrome OS koji se uglavnom bazira na cloud uslugama ima niz prednosti, prodaja Chromebooka dosad je bila relativno slaba. Računala su popularna u američkim školama, gdje su ih prihvatile škole iz 41 države. 

Zajednička suradnja Googlea i Samsunga nastavila se na seriji računala za koju u Googleu kažu da je triput brža od prethodne generacije te da pruža više kompatibilnosti s raznim aplikacijama. 

Računala će automatski imati ugrađen Google Drive sustav za spremanje podataka, ali i offline podršku za Google Docs. Na oba računala automatski su dostupne aplikacije iz Chrome Web Storea. Iz Googlea kažu i da će nastaviti s automatskom nadogradnjom operativnog sustava i sigurnosnih dijelova kao što su činili i tijekom prošle godine kada su izbacili osam stabilnih nadogradnji. 

Novosti u Chrome OS-u uključuju i novo sučelje u kojem se aplikacije mogu zalijepiti na donji dio ekrana, nešto kao Start traka u Windowsima. 

Novi Chromebook dolazi s 1,3 GHz dvojezgrenim Intel Celeron procesorom i 4 GB RAM-a te 16 GB SSD diskom za pohranu podataka. Ekran prijenosnika je dijagonale 12,1 inča (1280x800). Laptop dolazi s integriranom HD 3000 grafikom, dva USB ulaza i utorom za dodatni ekran. Njegova bi cijena trebala biti oko 449 dolara. 

Chromebox pak je pogonjen Celeronom takta 1,9 GHz te dolazi s 4 GB RAM-a i 6 USB ulaza te dva Display porta i DVI izlazom. Njegova će cijena biti 329 dolara, a naravno potrebni su još i tipkovnica, miš i ekran na koji ćete ga spojiti. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Ovca009 31.05.2012.

    Kako se sada stvari razvijaju sa virusima i ostalim, ostadoh ja na xp-u, jos za koju godinu pstat ce egzotican i nikoga nece zanimati, kao i Win 3.11

  • enfer 31.05.2012.

    ne znam dali bi baš toliko toga stavljala na cloud.

  • CptNemo 31.05.2012.

    Hmm. 16GB SSD samo za operativni sistem...Znači cloud computing za sve ostalo.. Ajde ima USB-ove za spojit eksterne jedinice -ovo mi zvuči da ćeš morast "kupit" ama baš sav software od njih preko webshopa, i to NEĆE biti na tvojoj mašini nego u cloudu. Ovisi o BIOS-u, dali će dati boot sa nečega drugoga ili samo SSD-a i dali će uopće dati pristup - jer ovo je poprilično jeftino. Pa je sigurno kvaka 23 u ovome što rekoh..

Komentiraj...
Vidi sve komentare