To je to što me zanima!

Muskova nova ideja: Električni avioni koji uzlijeću vertikalno

Šef Tesla Motorsa i SpaceX-a kaže da već neko vrijeme razmišlja o zrakoplovu s električnim motorima koji može uzletjeti vertikalno i da bi mogao nešto napraviti
Vidi originalni članak

Elon Musk je dosad pokrenuo goleme projekte, a čini se da bi uskoro mogao krenuti u promjenu još jedne industrije.

Šef Tesla Motorsa i SpaceX-a na dodjeli nagrada za izradu Hyperloop kapsula govorio je o svojoj najnovijoj ideji. Kaže kako već neko vrijeme razmišlja o električnom mlažnjaku koji može vertikalno uzletjeti i sletjeti.

- Mislim da imam nešto što je dovoljno blizu - rekao je Musk i dodao da je u iskušenju da proba nešto učiniti oko toga.

O električnim avionima govorio je još 2009. godine, ali i prošle jeseni te ne bi trebalo začuditi ako ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti nešto konkretnije. Uz vertikalno uzlijetanje, zrakoplovi budućnosti ne bi trebali piste.

Musk iza sebe ima razvoj Gigatvornice koja će proizvoditi baterije, tehnologije koje razvija njegov SpaceX te je logično da bi na nekom budućem projektu mogli spojiti znanje kako bi premostili neke od tehnoloških prepreka za razvoj ovakvih letjelica.

Tesla Motors

Inače, jedna od prethodnih Muskovih ideja bio je Hyperloop - revolucionarni transportni sustav u kojem bi 'vlakovi' jurili kroz vakuumske cijevi brzinom od 1200 km/h. Sada su izabrali pobjednika natječaja čiju kapsulu će prvu testirati na prvom poligonu u Kaliforniji.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • 06.02.2016.

    odlučno samo neka rade na tome, transposrt je vrlo bitan, i kada čvjek bude mogao putovati jako brzo više neće biti bitno gdje stanuje a gdje radi, tek onda će Zemlja postati ''globalno selo''. Zar ne bi bilo savršeno da radiš u Švicarskoj a doma si na nekom sunčanom hrvatskom otoku ili nekoj zelenoj unutrašnjosti uz 100 hektara zemlje i mirom.

  • malitechnicar 05.02.2016.

    Još će nešto Save proteć prije toga....

  • Uni 05.02.2016.

    Vjerujem u te vizionarske stvari. Nikola Tesla nam je puno toga otkrio samo sto su mu dosta patenata uzeli radi svoje koristi i to tek sada polako izlazi na vidjelo. Npr.Dr. Velimir Abramovic o Tesli-you tube.

Komentiraj...
Vidi sve komentare