To je to što me zanima!

Na Mjesečevu Južnom polu su otkrili led u krateru Shackleton

Znanstvenici smatraju da je led na dnu kratera, a njegovim bi otapanjem, tvrde, nastalo otprilike 380 litara vode. Zaključili su da bi led mogao pokrivati 22 posto dna
Vidi originalni članak

Odlučimo li se naseliti na Mjesec, bit će nam potrebna pomoć lokalnih resursa poput vode i solarne energije. Iako se to zasad čini gotovo nemogućim, dobre vijesti donosi studija objavljena u časopisu Nature u kojoj znanstvenici tvrde kako su gotovo sigurni da ondje ima vode. Smatraju da se ona u smrznutom obliku nalazi na Južnom polu, u krateru Shackleton, koji se pruža na 20 kilometara, a dubok je više od tri kilometra.

Istraživači s Instituta u Massachusettsu uz pomoć kolega sa Sveučilišta Brown i NASA-e dokaze o ledu pronašli su na dnu kratera. Za to su rabili laserski uređaj LRO kojim su kreirali detaljnu topografsku mapu. Laser je osvijetlio područje te su znanstvenici mogli razgledati unutrašnjost Shackletona. 

Zaključili su da bi led mogao pokrivati 22 posto dna, a količina vode koja bi nastala njegovim otapanjem otprilike je 380 litara. Pouzdanije dokaze o vodi ove bi jeseni trebala prikupiti NASA-ina letjelica GRAIL.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • budlie 25.06.2012.

    ajmo potrosit milijarde dolara da nadjemo 380 litara vode...

  • giustizia 25.06.2012.

    U moju kadu kad stavim 380 l vode, jedva pokrije mlaznice jakuzzia hehe

  • Ovca009 23.06.2012.

    Joj, kak sereju ti nasini nausnici, a sto onda neodu na tamnu stranu mjeseca, pa tamo ima i vecih cuda

Komentiraj...
Vidi sve komentare