To je to što me zanima!

Na njemu kuha: Prvi put otkrili atmosferu oko nekog planeta

Planet GJ 1132b otkrili smo prije dvije godine, ali nova mjerenja su znanstvenicima pokazala i da on ima atmosferu od metana ili vode. Ovo će biti ključno u potrazi za životom u svemiru
Vidi originalni članak

Astronomi su po prvi puta otkrili da jedan egzoplanet sličan Zemlji ima atmosferu, što predstavlja velik korak u potrazi za izvanzemaljskim oblicima života. 

Dok su proučavali planet GJ 1132b, koji je 1,4 puta veći od Zemlje i nalazi se 39 svjetlosnih godina daleko, otkrili su debeli omotač plinova oko planeta. Navode kako bi to mogla biti voda, metan ili mješavina tih plinova. 

Otkriće atmosfere i njezino karakteriziranje važni su koraci u potrazi za životom, no ovdje ga vrlo vjerojatno nema jer su temperature na planetu 370 Celzija. 

- Koliko mi je poznato, najviša temperatura na kojoj neki oblik života na Zemlji preživljava je 120 stupnjeva, a to je daleko hladnije od ovog planeta - rekao je John Southworth, voditelj ovog istraživanja sa Sveučilišta Keele.

Sam planet otkriven je još 2015. godine i nalazi se u orbiti zvijezde koja je puno manja, hladnija i tamnija od našeg Sunca. I dok je sama promjena u svjetlosti zvijezde ukazala na planet, znanstvenici su nastavili proučavati i način na koji molekule u atmosferi apsorbiraju svjetlost, kako bi otkrili sastav. Tako je jedna mogućnost da je ovo vodeni svijet s vrućom parom u atmosferi. 

- Pokazali smo da planeti oko zvijezda s malom masom mogu imati atmosferu, a kako je takvih zvijezda iznimno puno, vjerojatnije je da oko neke ima i života - rekao je Shoutworth, piše BBC.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Filomena 11.04.2017.

    svemir je zanimljiv i lijep, ovako gledam.. ni za sto godina si ne bi mogla priuštiti let tamo gore da iz bliza vidim ..

  • --- DAVOR --- 10.04.2017.

    Sva ta istraživanja su obično sviranje ku..cu.!! Da donesemo svjetski zakon o uništenju svog oružja i lovu samo za ratove i oružje+za svemirske gluparije preusmjerimo u hranu i zdravlje to bi bio potez i revolucija a ovako to je samo trla baba lan da joj prođe dan.

  • 10.04.2017.

    sigurno da mora biti negdje života u svemiru

Komentiraj...
Vidi sve komentare