To je to što me zanima!

Na rubu izumiranja: 'Spasite ovu vrstu dupina od nestanka'

Populacija dupina Maui, podvrste jedino prisutne u vodama Sjevernog otoka Novog Zelanda, pala je na manje od 50 primjeraka i znanstvenici traže da se poduzmu hitne mjere za njihov spas
Vidi originalni članak

Međunarodno povjerenstvo za kitolov (IWC) pozvalo je Novi Zeland da poduzme hitne mjere za spas od istrebljenja najrjeđe vrste dupina, izražavajući "veliku zabrinutost" za njezinu budućnost.

Populacija dupina Maui, podvrste jedino prisutne u vodama Sjevernog otoka Novog Zelanda, pala je na manje od 50 primjeraka.

Bez oštrih mjera, uključujući zabranu ribolova u njihovu staništu, znanstvenici strahuju da su ti dupini došli do točke iza koje nema povratka.

U izvješću objavljenom proteklog vikenda, IWC je ocijenio da ništa ili gotovo ništa nije učinjeno da se spriječi da ti dupini postanu "slučajni ulovi" industrijskog ribolova.

Nazvani po polinezijskom polubožanstvu, sa sivim i bijelim mrljama, ti su dupini dugi do 1,7 metara.

"Znanstveni odbor IWC-a nastavlja izražavati živu zabrinutost oko statusa te malene podvrste, jako istrebljene", kaže IWC. "Postojeće mjere za ograničavanje slučajnih ulova ne zadovoljavaju prethodne preporuke".

Wellington tvrdi od 2013. kako traži rješenje ali IWC optužuje novozelandske vlasti za nedjelovanje.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • beowulf1 11.07.2016.

    Čovjek je najveće zlo na ovom planetu, sve uništava! Azijati uopće nisu svjesni što uništavaju, samo se blesavo smiju. Doći će jednom i čovjeku kraj! U zadnjih nekoliko desetaka godina ljudi uništavaju ono što se stvaralo tisućama godina!

  • --- DAVOR --- 11.07.2016.

    Nek izumre HDZ samo da opstanu ove divne zivotinjice.

  • endorfin 11.07.2016.

    Tko će nas spasiti od hdz-sdp satelita koji su nas opljačkali za 350 milijardi kuna preko Hypo banke na 77 tajnih računa...

Komentiraj...
Vidi sve komentare