To je to što me zanima!

Nakon niza odgoda posada s ISS-a napokon putuje na Zemlju

Kapsula s četvero svemirskih putnika odvojila se od ISS-a, objavila je američka svemirska agencija, a na Zemlju bi trebali stići u nedjelju navečer
Vidi originalni članak

Nakon otprilike šest mjeseci u svemiru i nekoliko odgođenih odlazaka, dvoje američkih, jedan ruski i jedan japanski astronaut napustili su Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u kapsuli tvrtke SpaceX za privatne svemirske letove Elona Muska, objavila je u subotu NASA.

Kapsula s četvero svemirskih putnika odvojila se od ISS-a, objavila je američka svemirska agencija, a na Zemlju bi trebali stići u nedjelju navečer.

PROBNI LET USPIO NASA će u studenom 2024. na let oko Mjeseca poslati posadu

Napuštanje ISS-a s članovima "Posade-5", koju čine astronaut NASA-e Nicole Aunapu Mann, njezin kolega Josh Cassada te japanski astronaut Koichi Wakata i ruska kozmonautkinja Ana Kikina, dosad je više je puta odgađano zbog vremenskih uvjeta. Prvobitno su trebali krenuti prije nekoliko dana.

Kapsula s "Posadom-5" lansirana je u listopadu iz Cape Canaverala. Bilo je to prvo zajedničko lansiranje NASA-inih astronauta i ruskog kozmonauta s američkog tla od početka ruskog rata protiv Ukrajine prije više od godinu dana.

Na ISS-u ostaju ruski kozmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, kao i NASA-in astronaut Frank Rubio te članovi "Posade-6", koji su ondje stigli prije samo nekoliko dana.

SVEMIRSKO SMEĆE PRIJETI Sojuz pogurao postaju: Morali pomaknuti ISS kako bi izbjegli opasni sudar s krhotinama

Tu posadu čine Amerikanci Stephen Bowen i Warren Hoburg, Rus Andrej Fedjajev i Emiraćanin Sultan al-Niyadi.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • melin51 11.03.2023.

    Da su bar svi Ameri i Rusi astronauti cijeli svijet bi živio bez brige a ako se nađe netko tko bi ratovao, pod hitno ga poslati u svemir da se smiri. To bi bila najveće dostignuće u osvajanju svemira.

  • Orfej 11.03.2023.

    Nasa će poslati ljudsku posadu 2024. g. na let oko Mjeseca. Probni let uspio. A prije 55 godina sve je bilo u redu i čak tada sletjeli na Mjesec.

Komentiraj...
Vidi sve komentare