To je to što me zanima!

Napadi epilepsije lociraju se uz elektrode u mozgu

Liječnici KB Dubrava prvi put u Hrvatskoj su izveli kompliciranu dijagnostičku metodu. Bjelovarčanki su otkrili uzrok napada od kojih pati cijeli život
Vidi originalni članak

Sa 11 elektroda u mozgu pacijentice, liječnici KB-a' Dubrava' prvi put u Hrvatskoj su otkrili uzrok epilepsije. Riječ je o dijagnostičkoj metodi SEEG ili stereo EEG s uporabom dubinskih elektroda.
- To znači da se elektrode EEG-a ne postavljaju površinski, na glavu, kao kod uobičajenog snimanja, nego se elektrode u promjeru od 2,5 milimetara postave duboko u moždano tkivo pacijenta. Mozak se snima iznutra, a električna aktivnost moždanih stanica pokazuje se na monitoru - objasnili su za Večernji list prof. dr. Silvio Bašić, pročelnik Zavoda za neurologiju i Davor Sporiš, šef Odjela za epilepsiju u KB-u 'Dubrava'. Bjelovarčanka Biljana K.  (34) na dubinskom snimanju bila je pet dana. Precizna dijagnostika potrebna je kako bi se tijekom operacije uklonio minimalni dio moždanog tkiva, samo onog koji izaziva napade. Bašić i Sporiš ovu, i u svjetskim razmjerima novu metodu su učili u Lyonu, Grenobleu i u Seattleu.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • manitou 04.10.2010.

    bravo, dečki!

  • mamita 04.10.2010.

    ovo je divno, pratim to vec duze vrijeme, i drzim palceve da neurolozi i neuropedijatri posalju sto vise mladih ljudi na snmanje !!!!

  • don quihot 04.10.2010.

    Svaka čast dečki puno sreće u daljnjem radu

Komentiraj...
Vidi sve komentare