To je to što me zanima!

Napravili kameru koja se sama puni i može snimati "zauvijek"

Znanstveni tim sa Sveučilišta Columbia u SAD-u kreirao je prvu video kameru koja se sama puni i snima. Teoretski to može raditi vječno, tj. dok ima izvor svjetlosti
Vidi originalni članak

Puniti baterije telefona i drugih gadgeta ponekad je prava gnjavaža, pogotovo kada ste na putu. I dok se veliki proizvođači natječu tko će ponuditi bolju jaču i dugotrajniju bateriju jedan znanstveni tim sa Sveučilišta Columbia u SAD-u ostvario je nešto drugačije – kreirali su prvu video kameru koja se sama puni.

Rezolucija nije sjajna i kamera može snimiti jednu sliku po sekundi u dobro osvijetljenom prostoru, ali teoretski, dok ima izvor svjetlosti, može snimati video beskonačno dugo, objavio je tim profesora Shree Nayara.

Senzori koji hvataju sliku za digitalnu kameru i senzori koji pretvaraju svjetlo u struju u solarnim ćelijama oslanjaju se na istu tehnologiju, a znanstvenici su sada naumili napraviti senzor koji radi obje te radnje, te tako dobiti kameru koja se sama napaja.

Prototip kamere iz tima profesora Shree Nayara sastavljen je od priručnih dijelova i nije baš posljednji krik dizajna, ali potencijalno bi ova kamera mogla značiti veliku promjenu na tržištu. Senzor ima samo 30x40 pixela i prvo  mjeri intenzitet svjetla koji stiže kroz leću senzora, a potom pretvara svjetlost u struju. Sama kamera piksele prebacuje između dva moda u kojima se napuni za trenutak, pa okida fotografiju i sve to ponavlja u krug. Nema ni bateriju, već samo kondenzator u kojem se sprema energija potrebna za okidanje fotografija.

- Usred smo revolucije. Naš eksperiment bi mogao utjecati na razna digitalna područja, poput nosivih uređaja, senzorskih mreža, pametnog okoliša pa čak i donijeti i novitete u liječenju i brizi za pacijente. Kamera koja bi vječno mogla raditi, bez vanjskog napajanja bila bi iznimno korisna - poručuje profesor Nayar.


Idi na 24sata

Komentari 11

  • DraganAmbroz 20.04.2015.

    Crknut ce elektronika.

  • hende007 19.04.2015.

    Ne piše gdje pohranjuje snimljeno. Ali ideja je dobra.

  • mediaplayer 19.04.2015.

    jos samo neogranicena memorijska kartica i utopija je kompletna

Komentiraj...
Vidi sve komentare