To je to što me zanima!

Napravili prste za robota koji su osjetljiviji od ljudske kože

Osim za još bolje robote, znanstvenici kažu kako bi ovo postignuće mogli koristiti na novim generacijama proteza te ljudima uz pokret vratiti mogućnost osjeta ....
Vidi originalni članak

Roboti na koje smo navikli baš i nisu poznati kao nježna i pažljiva stvorenja, no i to će se uskoro promijeniti. Tim znanstvenika napravio je robotski prst koji može osjetiti razne uzorke i teksture te je osjetljiviji od ljudskog prsta. 

Znanstvenici sa sveučilišta Južna Kalifornija napravili su BioTac senzor kojem je cilj oponašati vrh ljudskog prsta. Poput naših prstiju ima meku fleksibilnu "kožu" koja ima uzorak poput otiska prsta kako bi bila osjetljivija na vibracije. Ispod je tekućina koja služi kao vodič, dok se u središtu nalazi jezgra koja prenosi informacije i služi kao kost.

Kada prst prelazi preko nekog materijala sitne vibracije prenose se s kože u tekućinu, a potom sitan hidrofon (mikrofon za hvatanje zvukova pod vodom) hvata te vibracije. Osim prepoznavanja raznih uzoraka, Gerald Loeb i Jeremi Fishel kažu da prst može prepoznati i smjer te temperaturu. 

Znanstvenici su robota naučili da prepozna 117 različitih materijala, a na testu je točno prepoznao 95 posto uzoraka, što je, tvrde, veći postotak no kod čovjeka.

Ovakav razvoj mogao bi utjecati i na novu generaciju proteza koje bi pacijentima uz pokrete vratile i osjet.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Ovca009 20.06.2012.

    Nadam se da nece napravit neki gadget za mastrubaciju preko interneta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare