To je to što me zanima!

Napravili toliko dobre životinje da se i kornjača htjela pariti...

Uljezi u staništu: Ekipa BBC-a dala je izradiliti preko 30 životinjskih robota u kojima su skrivene kamere. Na taj način mogu proučavati ponašanje životinja u divljini
Vidi originalni članak

Zube im rade od istog materijala od kojeg se izrađuju ljudske proteze, a svaku dlaku krzna ugrađuju ručno. Nos i oči premazuju im vazelinom kako bi sjali prirodnim sjajem.

Nekoliko timova robotičara, programera i umjetnika iz raznih zemalja napravilo je tako preko 30 robota za potrebe novog BBC-evog dokumentarca ‘Špijuni u divljini’. Trebali su im mjeseci mukotrpnog rada. Na kraju su nastali divlji pas, krokodil, orangutan, bradavičasta svinja, merkati, pingvini i mnogi drugi. Iznutra su prepuni žica, kolotura, motora i komplicirane elektronike koja im omogućava da pomiču oči, njuške, vrat i noge na gotovo isti način kao prave životinje.

Robotičari koji su radili na dokumentarcu otkrili su kako su najprije za svaku životinju izradili kalup kojeg su potom skenirali u 3D. Na taj način tim je mogao planirati zamršene pokrete koje će izvoditi robot jednom kad ga izrade. Koristili su uglavnom metal i pleksiglas kao osnovu. Pritiskom na samo jedan gumb putem daljinskog upravljača, roboti koje bi ostavili u divljini, počeli bi se ponašati baš poput životinje koju predstavljaju.

Divlji pas bi tako cijuknuo kao onaj pravi, krokodili su se glasali dubokim zvukom koji podsjeća na pseći lavež, merkati roboti su se ponašali tako da su ih ostali merkati odmah uključili u igru. Robotska je kornjača pak bila toliko autentična da se mužjak prave kornjače s njom pokušao pariti. Stručnjaci su tako otkrili brojne osobine pojedinih životinja koje bi im možda bez robota zauvijek bile skrivene.     

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 08.03.2017.

    no comment

  • Prki600 08.03.2017.

    Moja kornjača se pokušava pariti s kalićem za cvijeće,probušenom loptom,kantom za zalijevanje cvijeća te prednjim kotačem sinovog tricikla.Tako da nije baš sve u izgledu što se kornjača tiče.

  • Berger117 08.03.2017.

    kad je sušni period i ljudi tako mada znaju da to nije što(tko) bi trebalo(a) biti hahhaaahaa

Komentiraj...
Vidi sve komentare