To je to što me zanima!

NASA će laserima razbijati smeće u svemiru oko Zemlje

Krhotine i smeće u orbiti mogle bi uništiti komunikacijske satelite i ostaviti nas zarobljene na Zemlji, a postupak uništavanja laserom koštat će milijune dolara
Vidi originalni članak

Trenutno u niskoj Zemljinoj orbiti pluta oko 20.000 komada smeća, a većinu čine ostaci svemirskih letjelica i otpadi od prijašnjih kolizija. Kessler efekt koji opisuje koliziju smeća i satelita u svemiru, za NASA-ine znanstvenike nije nemoguć scenarij. Zbog toga planiraju korištenje lasera, kojima će ciljano razbijati nakupine smeća koje plutaju u svemiru oko Zemlje. Laser koji će koristiti sličan je onome koji se rabi u automobilskoj industriji za zavarivanje, samo mnogo snažniji. Tako će, nadaju se u NASA-i, spriječiti sudaranje smeća i komunikacijskih satelita, ali i štete koju bi smeće moglo prouzročiti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, najvećem umjetnom satelitu u orbiti. 

Tim na čelu sa znanstvenikom Jamesom Masonom smatra da fotoni iz laserskih zraka nose energiju, koja bi u pravim uvjetima gurnula objekte u svemir i usporila njegovo gibanje na milimetar u sekundi. Ispaljivanjem lasera u trajanju od nekoliko sati mogla bi se promijeniti putanja smeća za oko 200 metara na dan. Novi projekt u konačnoj bi verziji NASA-u mogao koštati na desetke milijuna dolara. Ozbiljnija nesreća sa svemirskim smećem dogodila se 2009., prilikom sudara satelita Iridium 33 i satelita Kosmos 2251, uzrokovavši veliku materijalnu štetu.


Idi na 24sata

Komentari 2

  • špiro22 18.03.2011.

    Ma bitno je ono da će koštat milijune,a pitanje je za čega?

  • beejesan 17.03.2011.

    Razbijanje smeća će zapravo biti vojna vježba prije prave akcije za koju zapravo i spremaju laser.

Komentiraj...
Vidi sve komentare