To je to što me zanima!

NASA dizajnirala robo-lignju koja će tražiti izvanzemaljce

Robolignja trebala bi znanstvenicima dostaviti dokaze o eventualnom postojanju života na Jupiterovom mjesecu Europa tj. u oceanu ispod njegove površine
Vidi originalni članak

NASA je razvila robolignju čiji je glavni zadatak naći izvanzemaljski život. Riječ je zapravo o savitljivom roveru razvijenom u svrhu istraživanja podzemnih oceana na vodenim planetima poput Jupiterovog mjeseca Europe. 

Robot izgleda poput lignje, a na leđima ima malu antenu preko koje dobiva struju iz magnetskih polja. Struja prikupljena iz okoline pokreće sve sustave rovera uključujući i onaj koji obavlja elektrolizu vode. 

Elektroliza proizvodi mješavinu vodika i kisika koja se čuva u tijelu "lignje". 

Robolignja poslužit će kao idealan alat za istraživanje pretpostavke da bilo kakav život na Europi može biti produkt elektromagnetske energije.

Mjesec Europa po svojoj strukturi je poput čokolade ispunjene likerom. Ispod njegove kore nalazi se ocean dubine 100 kilometara. Znanstvenici smatraju da bi upravo tamo mogli naći neke oblike izvanzemaljskog života

Idi na 24sata

Komentari 27

  • G4ndalf 12.05.2015.

    NASA ima nepresušne izvore love, ne bi bilo loše radit tamo

  • Analno uzgajanje krumpira 12.05.2015.

    Treba poslati hrvatskog umirovljenika on je obučen za preživljavanje u svim uvjetima sa minimalnom tehničkom podrškom. Koja kuka i vrecica za hvatanje pvc ambalaže.

  • - DAVOR - 12.05.2015.

    Gledao sam dokum. o klincima bistrićima koji su naučili čitat sa 2 i pročitali brdo enciklopedija do 5 godine i jedna mala pita zašto se mi umjesto zemljanima ne zovemo svemirci kad je i zemlja u svemiru? i zašto se zemlja zove zemlja kad je 71% površine voda? Mislim da je več tada bila pametnije od večine kvaziznanstvenika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare