To je to što me zanima!

NASA-in mega dron u zraku se može pretvoriti u pravi avion

Greased Lightning može poletjeti kao helikopter, a u zraku leti poput zrakoplova. NASA već vidi i buduću verziju koja bi mogla prevoziti jednog do četvero putnika
Vidi originalni članak

Iako su svemirske misije puno popularnije, NASA radi genijalne stvari koje mogu letjeti i unutar naše atmosfere. Nakon što smo prije nekoliko dana vidjeli zrakoplov s krilima koja mijenjaju oblik, NASA nam je sada prikazala i drona s 10 motora koji svoja krila može zarotirati u zraku i pretvoriti se u avion.

U videu koji su objavili može se vidjeti kako Greased Lightning (GL-10) polijeće poput svakog drona ili helikoptera, no pritiskom na gumb, tijekom leta se to krilo raspona 3 metra može zarotirati da bi letjelica jurila poput zrakoplova. Ako trebaju sletjeti, krilo se opet vraća u vertikalni režim rada.

Još se radi o prototipu koji radi na baterije, a NASA kaže da im je cilj napraviti duplo veći i snažniji model, no zbog brzine razvoja odlučili su se krenuti od manjih verzija. NASA-in inženjer Bill Fredericks kaže kako bi se ovakva letjelica mogla koristiti za slanje paketa, dugotrajni nadzor poljoprivrednih područja, mapiranje..., ali puno veća verzija od ove koju testiraju bi bila i sjajno prijevozno sredstvo za jednu do četiri osobe.

NASA

Dosad su proizveli 12 prototipa, a svaki je koristio u rješavanju niza tehničkih problema. Tijekom pet testova s modelom GL-10 uspješno su se prebacili između dva različita načina leta, a sljedeći cilj će im biti dokazati da je ovo aerodinamički četiri puta učinkovitije u letu od helikoptera. U NASA-i dodaju i da je ovakva letjelica prilično tiha, s obzirom na veličinu.

Idi na 24sata

Komentari 122

  • chaz michael michaels 05.05.2015.

    transformer

  • vidim sve 05.05.2015.

    Meni je sve ovo zastarjela tehnologija. Kad će izmisliti teleport za komercijalnu upotrebu?

  • jo2hn8ny 05.05.2015.

    Sviđa mi se ovaj koncept, koji bi se mogao primjeniti i na normalnim zrakoplovima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare