To je to što me zanima!

NASA lansira satelite koje su napravili od Android telefona

Pametni telefoni već imaju većinu senzora i sustava koji trebaju za maleni satelit. NASA planira uskoro lansirati maleni satelit koji se temelji na Android telefonima
Vidi originalni članak

NASA je odlučila sniziti troškove izgradnje satelita do te mjere da bi gotovo svatko mogao imati vlastiti satelit. Kako bi to postigli, pokrenuli su projekt PhoneSat kojem je cilj napraviti satelite na temelju Android telefona.

Kako ističu, pametni telefoni već imaju gotovo sve što treba satelitu, procesore, kamere i niz senzora, pa se čini sasvim logičnim iskoristiti gotovo rješenje, umjesto gradnje nečeg sasvim novog. 

Prva verzija koja je koristila HTC-ov Nexus One telefon košta oko 3500 dolara. Telefon su spojili s radio odašiljačem, dodatnim baterijama i sklopom koji će resetirati telefon, ako prestane slati podatke. Testirali su ga u raznim uvjetima, a planiraju ga uskoro lansirati u orbitu. Glavni cilj će mu biti da ostane uključen dovoljno dugo da pošalje nekoliko slika na Zemlju. Telefoni su smješteni u kocku, nešto veću od velike šalice za kavu, koja bi trebala štititi sustav u svemiru. 

Sljedeća verzija, PhoneSat 2.0, koristit će noviji Samsung Nexus S telefon s radio sustavom kojim će znanstvenici moći upravljati satelitom te solarnim panelima i sustavom za održavanje visine. 

Vezano uz ovaj projekt, NASA je već u travnju raspisala natječaj za izradu aplikacija koje će se moći koristiti u projektu. Aplikacija mora imati sustav praćenja zvijezda, određivanja visine i praćenja zračenja, prensoi Wired.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • AntonTrdić 06.05.2013.

    sad ce pocet i alienima izvozit kampanje za turisticko razgledavanje zemlje... dolazimo u miru , i nudimo vam ...

  • ftpmget 30.08.2012.

    slijedi tuzba nagrizle jabuke...

  • Sok od Bazge 29.08.2012.

    Sad ce Apple napraviti uzbunu

Komentiraj...
Vidi sve komentare