To je to što me zanima!

Nasa lansirala mini satelite, iz orbite će pisati poruke na nebu

Malene satelite izrađuju znanstvene ustanove i fakulteti, koriste jeftinu elektroniku poput mobitela. Jedan ima jake LED-ice kojima će ispisivati Morseove znakove
Vidi originalni članak

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji snimili su fantastične slike mini satelita koje su tijekom listopada lansirali u Zemljinu orbitu. Kocke koje su visoke i duge po 10 centimetara služit će za razne pokuse, a jedna od njih će pisati i poruke po nebu. No, moći ćete ih pročitati ako znate Morseovu abecedu. 

Malene satelite na postaju su dopremili tijekom japanske misije u kojoj su donijeli i novu opremu, a lansirali su ih kako bi ispitali izvedivost lansiranja satelita bez svemirskih šetnji. 

Obično se radi o minijaturnim satelitima namijenjenima istraživanju koji nisu teži od 1,3 kilograma. Na njihovom razvoju uglavnom rade znanstvene ustanove i fakulteti, a u njihovom razvoju koriste se komercijalno dostupnom elektronikom, poput mobitela. 

Zbog njihove jednostavnosti, radi se o jeftinom rješenju lansiranja satelita u orbitu, a uglavnom na sebi imaju jedan do dva znanstvena instrumenta. 

Tijekom listopada lansirani su Raiko, Niwaka, We Wish, TechEdSat i F-1 satelit, a Niwaka će emitirati svjetlosni signal, odnosno poruke koje se mogu pročitati sa Zemlje. Njegova misija je Morseovim znakovima ispisati poruku Pozdrav, ovo je Niwaka Japan. Iako se prvo planiralo da će pozdrav emitirati samo iznad Japana, zbog golemog interesa poruke će prikazivati iznad cijelog svijeta, tako da se treba nadati vedrom nebu, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • perodeformero_1 21.10.2012.

    "izvedivost lansiranja satelita bez svemirskih šetnji. " Toliko gluposti u ovom copy/paste članku. Mogli bi zapoisliti nekoga sa znanjem stranih jezika, (ako već nemaju novinare), a ne koristiti "translator"

  • 20.10.2012.

    Čudo pa ne piše da će ih koristiti i haarp. Vjerovati nasi je khkh... pogubno.

  • socijalist novoga kova 20.10.2012.

    izazivaju vanzemaljce ...kad ovi vide reklame doće i uništit nam ovo malo planete

Komentiraj...
Vidi sve komentare