To je to što me zanima!

Naša Osnovna škola pokreće život svih mještana u Bregani

U školi uzgajaju jabuke i začine, prave pekmez, vegetu, likere, sirupe, sapune, keramiku, ali i organiziraju knedlijadu, likerijadu...
Vidi originalni članak

Igor Matijašić u Osnovnu školu Milana Langa u Bregani prvi je put kročio kao prvašić. U prosvjeti radi već punih 18 godina, a ravnatelj svoje škole je već pet godina. 

Škola je od ove jeseni uključena u eksperimentalni program Škole za život, ali to nije sve što ovu školu ističe. Oni su preuzeli ulogu kulturnog centra u Bregani i sva se događanja u tome mjestu u posljednjih nekoliko godina događaju u školi. Tako su prije dva tjedna svi stanovnici Bregane, ali i okolnih mjesta, s učenicima brali jabuke u vrtu područne škole, a ove subote proslavili su bogatu jesensku berbu uz veseli program.

Sve rade s puno ljubavi

- Sva događanja organiziramo kako bi se u Bregani nešto događalo. Malo smo mjesto, ako nema nečega u školi, teško da će se drugdje nešto organizirati - kaže ravnatelj.

Imali su prije kulturni dom, u kojem su bili i kino i knjižnica, ali oni više ne funkcioniraju. I sve što rade u školi, zaposlenici rade s ljubavlju. Ništa nije obavezno, a svatko od učitelja koji žele sudjelovati ima mogućnost prijaviti se za neki događaj ili ne. Ako se za nešto nitko ne prijavi, događaj se otkazuje jer nije cilj održavati nešto pod svaku cijenu. 

U rujnu već dvije godine organiziraju knedlijadu i likerijadu, kad učitelji i školska kuharica pripreme desetke vrsta knedli, a učenici kod kuće pripremaju likere. Ti se proizvodi besplatno degustiraju na školskom dvorištu, a mještani su presretni jer imaju mjesto i povod da se okupe. 

Svi dođu degustirati

- Naša učenička zadruga proizvodi svašta, pa oni na takvim događanjima prodaju svoje proizvode, a sve što se iz zadruge proda ponovno se ulaže u njihov rad - objašnjava Matijašić. Srijedom u školi organiziraju različita predavanja i radionice, a organizirali su i kino, koje je organizirano u suradnji s Pučkim učilištem, a koje je privuklo puno posjetitelja. Na neka događanja dođe dvadesetak, a na neka, poput večeri lampiona, dođe i do 700 ljudi. 

- Trudimo se ponuditi što raznolikiji sadržaj kako bi se svi uključili. Tako smo u našoj područnoj školi u Noršić Selu organizirali branje jabuka u dvorištu škole.

Dar za starački dom

Pozvali smo ljude iz Bregane i okolice, ljudi su se družili i uživali u prirodi. Obrane jabuke ljudi su nosili doma, a dio smo odnijeli u staračke domove i sigurne kuće - priča ravnatelj. 

U razgovoru su nas nekoliko puta prekinuli učenici koji su do njega došli zatražiti kravatu, jer smo u školi bili kad se obilježava Dan kravate. 

- Donio sam punu vreću kravata, pa tko nije došao s njom a želi je imati, dođe do mene da mu zavežem - u prolazu objašnjava i dodaje kako navečer zaposlenici škole, s kravatom oko vrata, na dvorištu igraju odbojku.

Obilježavaju u školi što više toga jer je učenicima to vrlo zanimljivo. Tako su na Dan kravate obilježili i Dan kruha, a u subotu su imali Dan jabuka. Sve što se čini zanimljivim za učenike oni u školi predlože i organiziraju. Za Dan jabuka osmislili su razne igre koje su zabavljale djecu i okupile odrasle. Nikome u školi nije naporno sudjelovati u organizaciji takvih događaja. Školu pohađa 528 učenika i u njoj radi više od 50 djelatnika, i svaki put ako se pojavi deset učitelja, bit će dobro, kaže Matijašić. Njihov je vrt prošle godine proglašen najljepšim školskim vrtom u Hrvatskoj. Nastavnica likovne kulture Kornelija Turić Dorotić je i voditeljica keramičke grupe u školskoj zadruzi, a od ove godine i radionice fuzije stakla. Ujedno je i voditeljica školske zadruge Plemka, koja postoji od 2006. i dosad uspješno djeluje. Svake su godine na školskoj smotri, a proizvode svašta.

- Pravimo pekmeze, domaću vegetu, likere, čajeve, sirupe, sapune, keramičke predmete... - objašnjava nastavnica.
Prva sekcija u zadruzi bila je voćarska, kad su u područnoj školi posadili jabuke. Upravo smo te jabuke prošli tjedan brali - objašnjava Dorotić. Sve radionice koje se održavaju u školi vode zaposlenici pa je tu i sekcija ljekovitog i začinskog bilja, kemičarska na kojoj se izrađuju sapuni i kupke, a prošle su godine eksperimentirali s karamelama i napravili su karamele s lavandom. 

- S tim smo išli u smotru u Zadru, imali smo proizvode od lavande, jer imamo u dvorištu tridesetak grmova lavande - objašnjava Dorotić. 

- Učenici imaju priliku sudjelovati u postupku izrade proizvoda te na kraju i prodaje - priča i naglašava da time učenici osvijeste koliko je truda i rada potrebno da bi se ostvarila dobit.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare