To je to što me zanima!

Naši telefoni mogli bi postati dio mreže za praćenje potresa

Gotovo svi noviji telefoni imaju akcelerometar, koji u osnovi okreće sliku kako je vaš telefon nagnut, a senzor bi mogao služiti za praćenje potresa u stvarnom vremenu
Vidi originalni članak

Znanstvenicima je praćenje i prikupljanje podataka o potresima u stvarnom vremenu godinama predstavljalo problem, ali članak, objavljen u glasniku Seizmološkog društva SAD-a, navodi kako bi mogao postojati brži i bolji način za skupljanje podataka. 

U njemu se predlaže korištenje akcelerometara koji se nalaze u većini pametnih telefona današnjice. Navodi se kako su ti senzori dovoljno precizni da detektiraju potrese magnitude 5 ili više, kada se nalaze u blizini epicentra. 

Zbog raširenosti uređaja, znanstvenici smatraju kako bi u budućnosti moglo biti moguće stvoriti 'urbanu seizmološku mrežu' koja vlastima u stvarnom vremenu šalje podatke o potresima.

Autore članka inspirirala je mreža na Stanfordu, koja spaja seizmografsku opremu s volonterskim računalima kako bi nastala slična mreža. 

Za razliku od nje, pametni telefoni su jeftiniji i lakše ih je donijeti u potencijalno opasno područje. Autori Antonino D'Alessandro i Giuseppe D'Anna navode da će uskoro biti dostupni i senzori koji će moći osjetiti i potrese slabije magnitude što će omogućiti i primjenu ovakve mreže. Ovakvi podaci bi mogli osigurati podatke iz koji se vidi gdje se mogu očekivati najveće štete, što bi moglo olakšati i planiranje slanja pomoći. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Sir Crocodile 05.10.2013.

    samo vi pratite potrese a ne špiunirajte privatne živote

  • DanijelSrpak 02.10.2013.

    vračam se na 3310, tamo me ne mogu špijunirati,,,,

  • jelas 111 01.10.2013.

    moj se trese kad se vozim na traktoru. Pa sad ti misli ???

Komentiraj...
Vidi sve komentare