To je to što me zanima!

Nasilno mjesto: Postalo je puno teže izgraditi bazu na Mjesecu

Kod izgradnje buduće baze na Mjesecu, u obzir će se morati uzeti i puno veći broj udara sitnih čestica koje bi mogle probušiti buduće nastambe u kojima će živjeti astronauti
Vidi originalni članak

Stalna baza na Mjesecu san je mnogih znanstvenika jer bi ona mogla biti odskočna daska za nova istraživanja svemira i misije prema Marsu, ali novo prebrojavanje kratera na Mjesecu pokazuje da je to puno nasilnije mjesto nego što smo mislili. 

Pregledom površine Mjeseca, znanstvenici su otkrili oko 30 posto više novih kratera nego što su predviđali raniji modeli, a uz to otkrili su i više od 47.000 sitnih promjena na površini koje nazivaju mrljama. One su najvjerojatnije uzrokovane sitnim udarima, a ima ih više oko mjesta udara većih meteorita što sugerira da su one vjerojatno uzrokovane materijalom koji je izbacio prvi udar. 

Izračunali su i da bi 99 posto površine Mjeseca bilo izmijenjeno tim sitnim udarima nakon 81.000 godina - a to je 100 puta brže nego što se ranije pretpostavljalo jer su modeli u obzir uzimali samo primarne udare, a ignorirali posljedice promjena na površini od sekundarnih udara. 

Kako navodi NASA, ta promjena gornjeg sloja površine Mjeseca (nekoliko centimetara) bit će iznimno važna kod budućeg dizajna baza na Mjesecu. Materijali od kojih će se graditi morat će izdržati udare sitnih čestica koje lete brzinom od 500 metara u sekundi ili 1800 km/h. 

Idi na 24sata

Komentari 79

  • 14.10.2016.

    Ovakvi članci su baš za isprogramirat ovce. Srećom sve više ljudi svakim danom počinje uviđat da je sve vezano uz svemir samo dio hollywoodske i NASA-ine(i svih ostalh svemirskih agencija) obmane. Zaluđene ovce i PMFovci mi mogu nabijat minuse koliko žele :))

  • zabravljeni heroj Jan Hus 14.10.2016.

    jedino što mogu je biti ispod zemlje oko 200 m inače to neće ići ako udari meteori sa brzinom od 200 km/h ili više a nadam se da neće biti ona iz mornarice da granata nikad ne pogodi isto mjesto

  • jo2hn8ny 14.10.2016.

    Neka grade bazu na ovoj strani koja se vidi sa Zemlje. Bza će biti s jedne strane zaštićena od strane samog mjeseca, a s druge strane od Zemlje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare