To je to što me zanima!

Našli kita rekordera: Od svih sisavaca najduže može roniti

Postignuće koje ostavlja bez daha predstavlja najduži i najdublji zaron za morske sisavce. Kit je zaronio na gotovo 3 km dubine i proveo 137 minuta pod vodom
Vidi originalni članak

Cuvierov kljunasti kit zasigurno bi osvojio zlatnu medalju na natjecanju u ronjenju na dah za kitove. Znanstvenici su uz obalu Kalifornije pratili skupinu kitova preko satelitskih oznaka i zabilježili kako je jedan kit zaronio na gotovo 3 kilometra dubine, a pod vodom je proveo čak 137 minuta, piše Reuters.

Postignuće koje ostavlja bez daha predstavlja najduži i najdublji zaron za morske sisavce, navodi Greg Schorr iz istraživačkog centra Cascadia, koji je vodio studiju objavljenu u PLOS ONE. 

- Na dubinama na koje zaranjaju ovi kitovi žive mnoge životinje, uključujući i njihov vjerojatni glavni plijen, lignje i ribe. No, između tih kitova i drugih stvorenja na velikim dubinama postoji ključna razlika, oni moraju izroniti na površinu da bi udahnuli zrak - kaže Schorr. Dodaje da je fascinantno što oni mogu udahnuti i zaroniti na dubinu gdje je pritisak i 250 puta veći. 

Usporedbe radi, Guinnessova knjiga rekorda bilježi da je čovjek najduže držao zrak pod vodom 22 minute. 

Ove se kitove može naći u raznim morima, ali ne i u polarnim područjima, a dugi su do 7 metara. Tijela su im oblikovana pomalo poput torpeda, a čelo im se spušta u kratki kljun s ustima koja stalno izgledaju nasmiješeno. Ti su kitovi prilagođeni zaronu na velike dubine, a između zarona na površini provedu manje od dvije minute. 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 12

  • SWEET CHILD 27.03.2014.

    ...koji kit!

  • pejdasaledja 27.03.2014.

    kaze covek moze 22 minuta moze moze al se umrtvi ko les a kit lovi 2 sata sa jednim dahom..tako kada bi kit hteo vise mogo bi bes problema..

  • zungul 40 27.03.2014.

    Sve zavisi u kakvo more uranja , ako je neko dobro more moj KIT moze i do dvadeset minuta.100 posto provjereno

Komentiraj...
Vidi sve komentare