To je to što me zanima!

'Neki bi mogli biti kao Zemlja': Otkrili su čak 60 novih planeta

Istraživači tvrde da otkriveni planet pokazuje da gotovo sve zvijezde najbliže Suncu imaju planete koje orbitiraju oko njih, a neki od tih planeta bi 'mogli biti poput Zemlje'...
Vidi originalni članak

U potrazi za mogućim životom izvan planeta Zemlje, istraživači su otkrili 60 novih planeta blizu našeg Sunčevog sustava. Među tim planetima je vruća 'super-Zemlja', nazvana 'Gliese 411b', koja ima kamenu površinu i nalazi se u zvjezdanom sustavu koji je četvrti po udaljenosti od Sunca, javlja Daily Mail.

Istraživači tvrde da taj planet pokazuje da gotovo sve zvijezde najbliže suncu imaju planete koje orbitiraju oko njih, a neki od tih planeta bi 'mogli biti poput Zemlje'. Za ovo otkriće zaslužna je grupa međunarodnih znanstvenika koje vodi Sveučilište Hertfordshire. 

Uz ovih 60 novih planeta, istraživači su otkrili nekoliko dodatnih dokaza koji upućuju na postojanje još 54 planeta, čime se broj potencijalnih novih svjetova penje na nevjerojatnih 114.

Ovi rezultati se baziraju na gotovo 61.000 individualnih istraživanja 1600 zvijezda tijekom zadnjih 20 godina uz pomoć teleskopa Keck-I koji je smješten na Havajima. 

Istraživanja su započela 1996. godine pod vodstvom astronoma Stevea Vogta i Geoffreyja Marcyja sa Sveučilišta u Kaliforniji, te Paula Butlera sa Carnegie Instituta za znanost u Washingtonu. 

- Fascinantno je za pomisliti da, kada pogledamo na najbliže zvijezde, da sve one imaju planete koje orbitiraju oko njih. Ovo je nešto u što astronomi prije pet godina nisu bili nimalo uvjereni. Također, ovi novi planeti pomažu nam i da shvatimo procese planetarnih sustava i pružaju nam interesantne mete za buduća izravna snimanja planeta - kazao je voditelj istraživačkog tima dr. Mikko Tuomi.

Dr. Butler je dodao: 'Ovo izvješće je jedno od mojih najvećih postignuća kao astronoma. Ono predstavlja dobar dio mojeg životnog rada'.

Idi na 24sata

Komentari 80

  • dmarko87 14.02.2017.

    I kakva korist od toga za nas primitivne zemljane? Rađamo se goli umiremo goli a između toga se školujemo, radimo , ratujemo, ubijamo se međusobno, uništavamo ovu jedinu plavo-zelenu kuglicu u svemiru a maštamo o nekim dalekim svijetovima nebili i njih kako sjebali. Hvala bogu da su nam nedostupni.

  • strmi007 14.02.2017.

    Zemlja je ravna ploča

  • franjo 54 14.02.2017.

    Cudom se cudimo kad se otkrije neki novi planet kao da smo mi na zemlji bogom dani da budemo vladari citavig svemira Ako se zemlja vrti oko sunca suncani sistem oko sredista galaksije galaksija vjerojatno oko sredista svemira sve funkcionira po istom principu tako da se netreba cuditi kad se otkrije da svaka zvijezda u svemiru ima sustav kakav je suncani isto tako vjerojatno je da postoji i bezbroj svemira slicnih nasem koji se takodjer krecu oko nekog sredista pa ako je univerzum beskonacan tako u nedogled. Sta se tice starosti svemira koji se procjenjuje na 14 milijardi godina i to ce se uskoro korigirati jer kako objasniti da smo bosad otkrili objekt udaljen 13 milijardi svjetlosnih godina a po teoriji velikog praska trebali bi se kretati brzinom svjetlosti da budemo tu gdje smo sad

Komentiraj...
Vidi sve komentare