To je to što me zanima!

Neotkrivena nalazišta u ledu se degradiraju prije otapanja

Dugoročni napori su potrebni kako bi se pronašli arheološki ostaci koji su u opasnosti nakon topljenja leda i istraživanja kako bi ih zaštitili, tvrde znanstvenici
Vidi originalni članak

Klimatske promjene štete arheološkom blagu koje je zamrznuto već tisućama godina, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu. Ostaci na nekim od najhladnijih mjesta na Zemlji izloženi su temperaturama koje uzrokuju topljenje leda i očvrsnule zemlje. U opasnosti su tako mnogi drevni relikviji poput grobnica, artefakta i ljudskih ostataka.

- Zagrijavanje će dovesti do topljenja leda i mi moramo poduzeti mjere za zaštitu antičkog blaga. Dugoročni napori su potrebni kako bi se pronašli arheološki ostaci koji su u opasnosti i istraživanja kako bi ih zaštitili - rekao je voditelj studije Dave Reay.

Istraživanje je provedeno na tri lokacije, u planinama Altai u središnjoj Aziji, na Aljasci te na ledenjaku Rocky Mountains.

- Otapanjem leda mnoga neotkrivena nalazišta počinju viriti iz leda, ali problem je što se oni u tom trenutku počinju već degradirati - upozorava jedna od istraživačica Katie Molyneaux.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare