To je to što me zanima!

Nepokretni dječak će otvoriti prvu utakmicu udarcem lopte

Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu otvorit će paralizirani dječak udarcem lopte pomoću egzoskeletona i 3D printane kacige. Radi se o projektu 'Ponovo hodati'
Vidi originalni članak

Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu ove godine odlučili su da će početni udarac, kojim će se ujedno otvoriti prvenstvo u Sao Paulu 12. lipnja, izvesti nepokretni brazilski dječak uz pomoć egzoskeletona i 3D printane kacige, javlja TechCrunch.

Nakon najave u siječnju i mjeseci rada koji su uslijedili, dizajneri sa Sveučilišta Duke u Coloradu bliže se kraju projekta. Projekt 'Ponovo hodati' početak je masovnih prezentacija robota kojim čovjek upravlja pomoću mozga , a koji aktivira pokrete egzoskeletona - složenog oklopa od lakog metala , opremljenog hidrauličkim mehanizmima i senzorima. Moždani valovi detektiraju se pomoću elektroda, zatim se bežično šalju u smjeru egzoskeletona koji potom procesuira naredbu i pretvara je u pokret.

Tim istraživača predvođen Davidom Prawelom izradio je kacigu dok su ostali istraživači radili na egzoskeletonu i neuro sučelju za robota. Kacigu će izraditi pomoću 3D printera koji može proizvesti pjenastu i mekanu strukturu koja će držati elektrode na svom mjestu za vrijeme kretanja. Dječak će se pripremati u posebnoj virtualnoj stvarnosti kako bi se navikao hodati uz novi živčani sustav.


Idi na 24sata

Komentari 6

  • stipo1304 24.05.2014.

    znači utakmicu Brazil - Hrvatska

  • zoky82 24.05.2014.

    ne pokretan sam 7god..eto od tih 7 bi tebi pokloni jedan dan moga zivota,da promjenis svoje glupo misljenje

  • Lahorka Schadenfreude Zluradić 24.05.2014.

    mi smo borzi,otpor je džaba...kak je krenulo,imamo još 4 godine dok nas terminatori ne preuzmu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare