To je to što me zanima!

Nevjerojatna aurora borealis 'uhvaćena' u videu Sorgjerda

Fotograf Terje Sorgjerd svojim video uracima stekao je veliku popularnost, a u njima objedinjuje nevjerojatne prirodne pojave, fotografiju i glazbu kojima slavi Zemlju
Vidi originalni članak

Norveški fotograf Terje Sorgjerd javnosti je već nekoliko puta predstavio zapanjujuće slike svemirskih i zemaljskih pojava, a  jedne od snimke koje je objavio na svojoj Facebook stranici prikazuju najveću auroru borealis u posljednjih nekoliko godina. Nevjerojatne prizore snimio je na području Norveške u okolici Kirkenesa i Nacionalnog Parka Pas koji graniči s Rusijom, gdje se prosječna temperatura kreće oko -25°C.

- Proveo sam nekoliko tjedana kako bih uhvatio jednu od najvećih aurora na sjevernoj hemisferi u posljednjih nekoliko godina - izjavio je Sorgjerd prilikom predstavljanja novog videa.

Jedan od nedavno snimljenih videa je i onaj španjolske planine El Teide i fenomena kojeg je nazvao arktičko svjetlo, a svojim je radom oduševio milijune obožavatelje.

Više o Aurori borealis

Aurora ili polarna svjetlost je sjaj na noćnom nebu, uglavnom vidljiv na visokim zemljopisnim širinama. Na sjeveru se naziva aurora borealis ("sjeverna zora"), a ime je dobila prema rimskoj božici zore Aurori i grčkom nazivu za sjeverni vjetar, Boreas. Polarna je svjetlost prilično uobičajena pojava u prstenastom području auroralnog ovala. Za vrijeme snažnih magnetskih oluja mogu se vidjeti i bliže ekvatoru, a takve su oluje najčešće u vrijeme vrhunca 11-godišnjeg ciklusa Sunčevih pjega ili tijekom tri godine nakon tog vrhunca. Ipak, vjerojatnost pojave aurore najviše ovisi o položaju međuplanetarnog magnetskog polja; što su silnice orijentirane južnije, to je veća vjerojatnost pojave aurore.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • user_82796 28.06.2011.

    Bio,vidio i iskusio više puta namožeš naći riječi za takvo nešto!!!

  • Win32 22.06.2011.

    Ljepo,ljepo.Usput,glazba je iz Gladiatora-Hans Zimmer

Komentiraj...
Vidi sve komentare