To je to što me zanima!

Nije baš kao Totalni opoziv, ali na Marsu žele proizvoditi kisik

Znanstvenici će na roveru za pet godina poslati i pokus kojim žele prvi proizvesti kisik na Marsu. To bi mogao biti temelj 100 puta većeg sustava za ljudsku misiju
Vidi originalni članak

U planiranju misija u dubokom svemiru i istraživanju planeta poput Marsa, najveći problem za astronaute bit će nedostatak kisika. Nama treba za disanje, a raketama za let. No, tegliti spremnike kisika ne bi bilo isplativo jer bi zauzimali previše prostora i podigli bi cijenu projekta.

Znanstvenici s MIT-a rade na razvoju instrumenta MOXIE (Mars Oxygen In-situ Resource Utilisation Experiment) koji bi mogao biti rješenje tih problema. On bi trebao ugljikov dioksid pretvoriti u kisik na Marsu. Pomalo podsjeća na film Totalni opoziv, iako ne uključuje teraformiranje Marsa, mutante i Arnolda Schwarzeneggera.

Eksperiment MOXIE će biti dio rovera koji će na Mars ići 2020. i bit će nasljednik Curiosityja, ali i preteča sličnih misija s ljudskim posadama. Rover će proizvoditi električnu energiju slično kao i Curiosity i pogoniti svoje instrumente, među kojima je i ovaj. Cijela misija trebala bi stajati oko 130 milijuna dolara.

Jeffrey A. Hoffman, bivši astronaut i voditelj istraživanja na projektu MOXIE, za Business Insider je rekao kako će ovo biti prvi put da ćemo na Marsu proizvoditi kisik.

Uspiju li u testu proizvoditi kisik, sljedeće misije mogle bi nositi na Mars puno veće verzije ovog sustava.

- Plan je izgraditi 100 puta veći MOXIE tijekom 2030-ih kako bi mogli pripremiti tekući kisik ili neki njegov ekvivalent - rekao je Michael Hecht s MIT-a. Pojašnjava kako će ti spremnici čuvati kisik za disanje, ali i za raketno gorivo kako bi astronauti mogli odletjeti s Marsa. Ovakav bi sustav na Marsu mogao uštedjeti milijarde dolara na misijama u budućnosti.

Nasa

Kako će proizvoditi kisik?

Sam MOXIE kisik bi proizvodio tako da će usisavati CO2 i iz njega izolirati atome kisika. Njih će potom spajati u O2 kakav udišemo na zemlji. Nakon što proizvede kisik, njega će s ugljikovim monoksidom izbaciti u atmosferu Marsa. U ovom eksperimentu, kisik planiraju pohraniti samo da ga izmjere jer ciljaju na čistoću od 99,6 posto, što će biti cilj i veće verzije. Takva velika verzija trebala bi na Marsu proizvoditi oko 2 kilograma kisika na sat, a u konačnici je plan prije ljudske posade poslati praznu raketu i veću verziju sustava na Mars. MOXIE bi potom godinu i pol proizvodio kisik za raketu kojom bi se mogli vratiti astronauti koji će stići na Mars.

Inače, atmosfera Marsa sastoji se od 96 posto ugljikova dioksida i samo 0,2 posto kisika, kojeg na Zemlji ima 21 posto u atmosferi.

No, bitno je napomenuti da NASA trenutno u svojim planovima ima samo MOXIE za 2020. godinu, dok su veće verzije trenutno samo u području ideja, a ne konkretnog projekta.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • jluci82 05.03.2015.

    Da,treba spaliti na desetke tisuća kg kisika da bi se nešto pokrenulo.Napredno da boli glava.Totalno krivi smjer.Kao da danas imaš zadnji model Ferrarija pokretan klasičnim parnim strojem.Veći izazov bi bilo pozabaviti se antigravitacijskim pogonom,no sa sadašnjim praktičnim znanjem i mogućnostima je kao da kralju Tomislavu uvališ smartphone,te zahtjevaš da se odmah koristi s njim.

  • Blistok Aster 05.03.2015.

    Projekt Genesis iz Star Treka bi bio najidealniji. Zanimljivo je kako znanost za filmskim stvarima kasni samo 30-40 godina. Ono što je nekada izgledalo nemoguće sada postaje stvarnost. Dovoljno je pogledati Zvjezdane staze. Teleport, mobiteli, skeneri, ravni ekrani, laseri, čak smo se približili i njihovim 3d printerima. Holodek, prividna stvarnost...

  • jo2hn8ny 05.03.2015.

    Ne razumijem ove "znanstvenike". Zašto prvo ne naprave na Mjesecu funkcionalnu bazu, a onda sve to preslikaju i na ostale planete koje misle kolonizirat.

Komentiraj...
Vidi sve komentare