To je to što me zanima!

Nije sve tako crno: Instagram može još više zbližiti prijatelje

Belgijski su znanstvenici prvi put istraživali utjecaj Instagrama na adolescente i otkrili da on može još više zbližiti prijatelje, no kod nekih je zabilježen i porast depresije
Vidi originalni članak

Više od 400 milijuna ljudi svakog dana koristi Instagram. Fotografije na njemu dijele brojne zvijezde, blogeri, ali i tinejdžeri i djeca. Upravo su oni bili u fokusu istraživanja belgijskog sveučilišta koje je htjelo istražiti utjecaj na mlade. 

Studija je otkrila kako neki adolescenti korištenjem Instagrama mogu ojačati prijateljstva. Na Sveučilištu u Leuvenu su 2013. i 2014. ispitivali volontere oko korištenja raznih društvenih mreža, ali i analizirali razne indikatore psiholoških stanja - poput simptoma depresije, zadovoljstva životom ili usamljenosti. 

Kod nekih je nakon šest mjeseci zabilježen porast depresije, ali kod drugih je Instagram doveo do bližih prijateljstava i osjećaja da ih drugi cijene i vole. Tako je nakon šest mjeseci kod drugih adolescenata bila niža razina depresije. 

- Ova dobna skupina mogla bi biti osobito izložena utjecajima Instagrama, zbog njegove rastuće popularnosti među mladima i rasta simptoma depresije u ovoj fazi života - rekla je Eline Frison sa Sveučilišta u Leuvenu. Dodaju kako studija daje bolji uvid u ishode korištenja ove društvene mreže među mladima, koji može imati štetne i dobre učinke, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Hrvoje Dorešić 05.04.2017.

    Istina

  • akvar 05.04.2017.

    Ideš

  • akvar 05.04.2017.

    Baš

Komentiraj...
Vidi sve komentare