To je to što me zanima!

Nije za smeće: Još možete iskoristiti svoj stari Android

Ovisno o stanju, stari telefon možemo pokloniti, prodati ili ga baciti, ali postoji i cijeli niz odličnih ideja kojima ćete i vratiti telefon u život i dati mu novu namjenu
Vidi originalni članak

Pametne telefone u prosjeku mijenjamo svake dvije godine, odnosno kad nam istekne pretplata kod operatera, a tada dolazimo do pitanja: Što sa starim telefonom? 

Ako se radi o nekom top modelu koji je i dalje popularan, prodat ćemo ga preko oglasnika ili ga pokloniti nekome, a lošije modele nerijetko ćemo baciti na dno neke ladice. 

No, to ne mora biti tako. Stari telefon možemo i dalje uposliti i učiniti ga korisnim. 

Retro konzolu lako ćete napraviti ako telefon spojite s televizorom preko Chromecasta ili micro USB-HDMI konvertera, a potom na njega instalirate neki od golemog broja emulatora za stare konzole poput Sege, Nintenda 64...  Bluetoothom možete upariti kontroler za PlayStation i spremni ste za igranje.

Fotolia

Fitness trener može postati skoro svaki telefon. Izbacite sve nepotrebne aplikacije i društvene mreže koje vas mogu ometati notifikacijama. Sve što vam treba u njemu je neka od aplikacija za vježbanje ili gomila glazbe koja će vas zagrijavati za vježbanje.

GPS uređaj u automobilu danas postaje standard na novim modelima, no imate li stariji automobil, telefon možete montirati na nosač i instalirati neku od navigacija ili koristiti Google Maps (zahvaljujući offline modu ne treba vam ni podatkovni promet). Uz audio izlaz telefon možete iskoristiti i kao MP3 player.

Zašto bi imali klasičnu budilicu kad sa Google Play trgovine možete birati među tisućama aplikacija sa satovima i alarmima. Sve što vam treba je jeftin dock koji će biti ležište za vaš telefon kraj kreveta.

Media player - Kao i kod retro konzole, ovdje vam treba Chromecast ili kabel kojim ćete spojiti televizor na telefon. Dok brojni servisi poput Netflixa ili Hulua kod nas još ne rade, YouTube, Pickbox i filmovi na memorijskoj kartici pružit će dovoljno zabave. Ako imate stariji telefon s većim ekranom, pretvorite ga u digitalni foto okvir uz neku od aplikacija koje služe baš tome i napunite uređaj vašim fotografijama. 

Pretvorite telefon u nadzornu kameru uz neku od aplikacija koje će reagirati na pokret i vama poslati fotografiju čim je nešto aktivira. Naravno, morat ćete razmišljati o skrivanju telefona i zaštiti od kiše. Slično, razne aplikacije mogu telefon pretvoriti u baby monitor pa će preko vaše Wi-Fi mreže slati video ili audio iz dječje sobe. 

Fotolia

Pomozite znanosti tako što ćete na telefon instalirati neku od aplikacija (Folding@Home, Bionic...) koje koriste njegove resurse kako bi tražili lijek za rak, ebolu ili pomogli u istraživanju svemira. Aplikacije na telefon preuzimaju i obrađuju malene količine podataka koje potom preko Wi-Fi mreže šalju nazad. 

Kako ste vi iskoristili stari Android?

Idi na 24sata

Komentari 24

  • petra1105 29.12.2015.

    kod mene doma svi stariji modeli koriste se kao routeri. hotspot cini cuda. ubacili karticu od sticka, upalis hotspot, dok ima na racunu ima i interneta. idealno za mladu bracu, koja vole visit na netu a nemaju nikad na racunu

  • chillstep 29.12.2015.

    Smeće je čim ga kupiš

  • ku-kuuuc 28.12.2015.

    dobro dođe i kao ogledalo ako ima prednju kameru..a ako nema može odlično služiti kad nešto treba nam ravno pošmirglati pa se na njega omota šmirgl papir( recimo blatobran od Lade) ..a može poslužiti i kao držač za vrata od haustora da se ne zatvaraju...ima stvarno bezbroj mogučnosti

Komentiraj...
Vidi sve komentare