To je to što me zanima!

Normalan metabolizam jamči dulji život nego onaj ubrzani

Sretnici blagoslovljeni s brzim metabolizmom zbog fenomena sagorijevanja previše energije kraće žive, no kod normalnog metabolizma pretilost može imati isti efekt
Vidi originalni članak

Brz metabolizam usko je povezan i s kraćim životnim vijekom, otkrilo je američko istraživanje provedeno na više od 600 dobrovoljaca. Organizam koji izuzetno brzo "troši" energiju na održavanje osnovnih životnih funkcija, poput rada srca i pluća, sklon je ranijem "sagorijevanju", ustanovili su istraživači američkog Instituta za zdravlje. Do tih su zaključaka došli analizom metaboličkog ritma pojedinaca i dobi u kojoj su preminuli tijekom 21 godine promatranja.

- Ova se saznanja ne odnose na onu energiju koja se utroši vježbanjem, već na urođeno ubrzane metabolizme - objasnio je vođa istraživanja dr. Reiner Jumpertz za časopis Endocrinology and Metabolism.

Stručnjaci su otkrili da oni s normalnim radom metabolizma žive znatno dulje nego oni s brzim, ali pod uvjetom da vode računa o svojoj težini, jer je pretilost također jedan od vodećih faktora prijevremene smrti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare