To je to što me zanima!

Nove fantastične slike otkrile atmosferu i planine na Plutonu

Osim što izgledaju zapanjujuće, nove fotografije su pravo znanstveno blago, kažu iz NASA-e. Panoramska fotografija tako je otkrila niz detalja o atmosferi Plutona
Vidi originalni članak

Nakon što su prije nekoliko dana oduševili fotografijama koje je poslala letjelica Novi Horizonti, NASA je u četvrtak objavila nove spektakularne panoramske fotografije Plutona koje detaljno prikazuju ledene planine i izmaglicu na patuljastom planetu obasjane Suncem na zalasku. 

NASA/JHUAPL/SwRI

Fotografija prikazuje područje široko 1250 kilometara, a znanstvenik Alan Stern u priopćenju NASA-e kaže kako je ovo toliko sjajna fotografija da se osjećaš kao da si tamo na Plutonu i istražuješ okoliš. 

- No, ovo je i pravo znanstveno blago, koje otkriva nove detalje o atmosferi Plutona, njegovim planinama, ledenjacima i ravnicama - rekao je Stern. 

NASA

Na jednoj od fotografija tako se vide planine visoke do 3500 metara, ali i sloj izmaglice koji se proteže od tla do visine od 100 kilometara. Ovaj sloj pun dušika znanstvenicima ukazuje i da se vrijeme na Plutonu mijenja svakog dana, kao i na Zemlji. Također, čini se i da Pluton ima hidrološki ciklus kao Zemlja, no dok kod nas voda isparava s površine i pada kao kiša, na Plutonu je to najvjerojatnije dušik koji pada kao snijeg. 

Nasa

Idi na 24sata

Komentari 26

  • napoleonov sin 19.09.2015.

    planine su velike ali čudi me kako puno nizina i ravnica

  • skili 19.09.2015.

    Ima, iphonchek

  • iPhonchek 18.09.2015.

    a sta ima vidjet sampione, ocaj i tugu u tvojim slovima. kad vidim one migrante kao da tebe vidim preko tvojih slova. samo opusteno sefe :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare