To je to što me zanima!

Nove tehnike: Otkrili da velike bijele psine žive i do 70 godina

Novim metodama znanstvenici puno preciznije mogu mjeriti starost morskih pasa, a otkrili su mužjaka starijeg od 70 godina. Otkriće je bitno za zaštitu ovih životinja
Vidi originalni članak

Znanstvenici su otkrili kako velike bijele psine mogu živjeti puno dulje no što se ranije vjerovalo. Koristeći nove tehnike za određivanje starosti tkiva ovih životinja, otkrili su mužjaka psine koji je imao više od 70 godina. 

Znanstvenici kažu da je otkriće od velike važnosti za zaštitu ovih životinja. Poznavanje životnog vijeka, brzine razvoja i dolaska u spolnu zrelost ključni su podaci za razvoj programa zaštite.

- Ove su životinje veličanstvene i fascinantno ih je proučavati - kaže Li Ling Hamady koja je dio programa Sveučilišta MIT i oceanografskog instituta Woods Hole. 

- Svi misle da ove životinje poznaju tako dobro, a i u javnosti ih se ili mrzi ili voli. No, znanstveno gledano, tek sada počinjemo razumjeti što jedu, gdje se sve kreću i koliko dugo žive - rekla je za BBC. Znanstvenici su ranije pokušavali odrediti starost brojanjem prstena u tkivu, poput kralješaka, no zbog hrskavičnog kostura teško je i pod mikroskopom razlučiti zasebne prstene. Sada su našli metodu da ih preciznije broje prateći poznati radioaktivni marker. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • strmi007 13.01.2014.

    (Y)

  • manwithbigcock1704 12.01.2014.

    mrzim ih..

  • moster 11.01.2014.

    Sigurno je vegetarijanac. Ili cak vegan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare