To je to što me zanima!

Novi američki razarač Zumwalt podsjeća na Ratove zvijezda

Uz cijenu od 7 milijardi dolara, Zumwalt je najskuplji i najveći razarač američke mornarice. Napredni brod porinut je ovih dana, a za borbu će biti spreman 2016.
Vidi originalni članak

Američka mornarica ovih je dana prvi put porinula u vodu svoj najnoviji razarač, brod Zumwalt, koji dizajnom pomalo podsjeća i na imperijalni zvjezdani razarač iz Ratova zvijezda.

Dužinom od 185 metara, ovo je najveći razarač američke vojske koji je nevidljiv za neprijateljske radare, a vlastite antene i radar su skriveni. No, brod još nije spreman za borbu s neprijateljima. 

Trenutno je 87 posto dovršen, a krajem sljedeće godine brodogradilište u Maineu će ga isporučiti američkoj vojsci. Prije predaje uslijedit će i testovi na moru, a nakon što ga preuzme vojska, uslijedit će opremanje oružjem, testovi i brojne probe te bi tek 2016. trebao biti spreman za ratne operacije. 

Opremit će ga naprednim oružnim sustavom koji je dizajniran za ispaljivanje raketa dosega 100 kilometara. Zahvaljujući automatizaciji i računalima, trebat će duplo manje mornara od sadašnjih razarača. 

Kritičari su komentirali kako je mornarica htjela ugraditi previše novih tehnologija u brod, a zbog rasta troškova program je skoro i odbačen. No, na kraju će se graditi tri broda, a Zumwalt je prvi u klasi.  Cijena broda je oko 7 milijardi dolara, piše Daily Mail. 

Idi na 24sata

Komentari 132

  • strmi007 03.11.2013.

    Kakva zvijer

  • Turist_1 31.10.2013.

    Tko se maca laca od maca i pogiba.................

  • mali markec 31.10.2013.

    Zar nema ljepših vijesti, mora li uvjek biti neko sr.....????????

Komentiraj...
Vidi sve komentare