To je to što me zanima!

Novi astronaut kreće na ISS i srušit će rekord Scotta Kellyja

Ruskim Sojuzom na ISS će u petak stići troje astronauta, a među njima je i Jeff Williams koji će srušiti američki rekord u boravku u svemiru. No, Rusi su i dalje u debelom vodstvu
Vidi originalni članak

Ruska letjelica Sojuz u petak će s troje astronauta poletjeti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, a u srijedu je na lansirnu rampu postavljena raketa koja će prevesti astronaute. Spektakularne fotografije pokazuju Soyuz TMA-20M koji je dopremljen vlakom i postavljen rano ujutro na rampu u kozmodromu Bajkonur u Kazahstanu. 

Sojuzom će prema ISS-u poletjeti i Jeff Williams, američki astronaut koji bi trebao srušiti rekord Scotta Kellyja u ukupnom vremenu provedenom u svemiru. S njime će u kapsuli biti i Rusi Aleksej Ovčinin te Oleg Skripočka. Raketu bi trebali lansirati u 22.26 sati, a šest sati kasnije spojit će se s postajom. 

Williams će tijekom polugodišnje misije postati Amerikanac s najdužim stažom u svemiru - provest će ukupno 534 dana u robiti. Scott Kelly se nedavno vratio iz jednogodišnje misije u svemiru te najavio da odlazi u mirovinu. Tijekom četiri misije u svemiru je proveo 520 dana. 

No, rekorder u ukupnom vremenu provedenom u svemiru trenutno je Genadij Padalka, ruski astronaut koji je tijekom pet misija proveo 878 dana u orbiti.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • montello 19.03.2016.

    moji pogledi su uvik okrenuti prema svemiru

  • x00x 18.03.2016.

    i uvijek polijecu iz rusije

Komentiraj...
Vidi sve komentare