To je to što me zanima!

Novi misterij: Nitko ne zna što proizvodi sav kisik na Marsu...

Razine kisika imaju veliki skok u području koji istražuje rover Curiosity, a znanstvenici još ne znaju zašto i kako nastaje. Moguće je da nastaje i prirodno, no ne smije se isključiti i da je to povezano sa oblicima života
Vidi originalni članak

Dok znanstvenici pokušavaju dešifrirati tajnu metana na Marsu, sada se pojavio novi misterij s još jednim plinom koji bi mogao biti povezan sa životom - kisikom. 

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rover Curiosity cijelo vrijeme njuši plinove na Marsu i ove godine su otkrili kako razine metana tijekom ljeta znaju dramatično skočiti, no nije poznat razlog. Sada su pak otkrili da se nešto slično događa i sa kisikom koji se ponaša potpuno drugačije nego na Zemlji.

Curiosity koristi svoje instrumente kako bi analizirao razine plinova koji imaju svoj rast i pad sa godišnjim dobima, no samo do određene mjere.  Atmosfera na Marsu sastoji se od 95 posto CO2, a ostatak je mješavina dušika, argona, kisika i ugljikova monoksida. Svi ti plinovi imaju određen rast i pad kroz godinu, ali znanstvenici su otkrili anomalije s razinama kisika. 

PRIPREME ZA MISIJU 2020. NASA na Islandu: 'Pripremo se za Mars, ovdje su slični uvjeti'

NASA objašnjava da su otkrili kako se dušik i argon ponašaju predvidljivo u odnosu na CO2 i očekivali su isto i sa kisikom. No njegova je razina u proljeće i ljeto znala skočiti i za 30 posto, a potom bi tijekom jeseni pala na očekivane razine. 

To je iznimno značajno jer ukazuje na nepoznati proces na površini planeta koji utječe na razine kisika. Da bi pad i rast bili ovako dramatični, nešto ga mora proizvesti i potom konzumirati. 

- Mučimo se kako bi ovo objasnili - rekla je Melissa Trainer iz NASA-e. Dodaje kako činjenica da se kisik ne ponaša isto svake sezone mora značiti da postoji neki kemijski izvor koji još nisu otkrili.

PRVO MJESEC, ONDA MARS Ljudi će 2033. stići na Mars? Zbog politike možda tek 2060.

Naravno, to ne mora značiti i život na Marsu. 

Prirodni procesi mogu biti razlog nastanka kisika i nije nužan život za to (kemijske reakcije povezane sa stijenama i vodom). No, život se ne može isključiti i stoga znanstvenici analiziraju sve opcije.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • 17.11.2019.

    Taj kisik proizvodi kokolinda grabar kitarovic sa svojim velikim plucima

  • morioni 16.11.2019.

    Znači idemo na Mars? Ja se javljam!

  • vjačo 14.11.2019.

    život je na zemlju pao s marsa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare